TINEJDŽER ZGRĆE VELIKE PARE, A NE RADI NIŠTA! Sedi ispred KOMPA, a u ovom je FORA!
Luka je jedini Hrvat koji profesionalno igra video-igre, a za svoj “rad” dobija više od 100.000 dolara godišnje, Foto: Shutterstock

neverovatno

TINEJDŽER ZGRĆE VELIKE PARE, A NE RADI NIŠTA! Sedi ispred KOMPA, a u ovom je FORA!

Luka je jedini Hrvat koji profesionalno igra video-igre, a za svoj “rad” dobija više od 100.000 dolara godišnje

Objavljeno: 18:27h

Luka Perković je tinejdžer, koji većinu svog vremena provodi pred računarom igrajući video igre. Tačnije, onlajn igru "League of Legend" (LoL) koju trenutno u svetu igra mesečno više od 100 miliona ljudi i koja se trenutno smatra jednom od najpopularnijih na svetu LoL-a on je ogromna zvezda. Naime, Luka je jedini Hrvat koji profesionalno igra video-igre, a za svoj “rad” dobija više od 100.000 dolara godišnje.

Po izgledu i ponašanju Luka je normalan 18-godišnjak, ali u virtualnom svijetu LoL-a on je ogromna zvezda. Naime, Luka je jedini Hrvat koji profesionalno igra video-igre, a za svoj “rad” dobija više od 100.000 dolara godišnje.

Ne živi kao njegovi vršnjaci

- Može se reći da nisam normalan tinejdžer - kaže Luka.

Ovo je jedna od retkih prilika kada se nalazi u Hrvatskoj, jer poslednjih godinu dana živi u Berlinu tako da je prilično teško doći do njega. Vodi, može se reći pomalo tajanstven život, što pokazuje činjenica da retko ko zna za njega iako zarađuje više od većine hrvatskih profesionalnih sportista. To je pokazao i u razgovoru, gde je otkrivao tačno toliko koliko se tražilo u pitanju, ali bi mu tu i tamo “pobegla” i neka mala anegdota. Za sebe kaže da nije veliki ljubitelj videoigara, a njegov put do profesionalnog igrača počeo je sasvim slučajno.

- Prijatelji su mi pre pet godina predložili da zajedno igramo LoL. Pre toga smo zajedno igrali "Call of Duty" i isprva nisam hteo da počnemo da igramo novu igru, ali su uspeli da me nagovore i tako sam se upoznao s igrom - kaže Luka, kojega mnogi znaju pod nadimkom Perkz, kako se predstavlja dok se sa svojim junakom bori protiv ostalih igrača u virtualnoj areni videoigre.

Igra mu se svidela, a spletom nesretnih okolnosti u to je vreme morao na operaciju tetive pa je većinu vremena bio primoran da ostane kod kuće gde je svoje vreme kratio igranjem LoL. Zbog operacije je prestao da se bavi rvanjem, pa je sve slobodno vreme provodio u virtualnom svetu.

- Znao sam da igram i po osam sati na dan. Tada sam stvarno uživao u igri - prisetio se Luka.

Odlučio da unovči znanje

Kako je s vremenom postajao sve bolji, svoje je znanje odlučio da unovči. Prijavio se na nekoliko amaterskih turnira kako bi zaradio za džeparac, a njegove veštine primetili su profesionalni timovi s kojima se takmičio u nižim ligama. Prošle godine, sa nepunih 17, potpisao je prvi profesionalni ugovor u LCS (Prvenstvo League of Legendsa) i postao prvi Hrvat u Esportsu. U timu je sa Špancem, Dancem, Poljakom i Južnokorejcem, a zajedno su osvojili dva evropska prvenstva. Na službenoj stranici Esportsa stoji kako je od nagrada zaradio više od 30.000 dolara, ali je kroz lagani smešak priznao kako godišnje zaradi puno, puno više.

Zbog ugovora nije smeo da otkrije tačnu cifru, ali na pitanje da li je više od 100.000 dolara, samo je klimnuo glavom.

Ipak, sav taj novac ne troši, a njegova skromnost se može primetiti i po izboru odeće, koja nije bila brendirana, ali i po odgovorima.

- Većinu toga štedim, jer nam u je Berlinu osiguran i smeštaj i hrana. Najviše novca šaljem svojim roditeljima kojima na ovaj način pomažem - rekao je Luka, što je na kraju bila jedina privatna stvar koju je otkrio o sebi usto da voli da izlazi sa prijateljima, nema devojku, ali se zatim brzo vratio svom poslu.

Smorila ga igra

Četiri dana u nedelji treniraju po šest sati dnevno, odnosno igraju neslužbene partije s drugim timovima, dok dva dana igraju službene partije koje se boduju, a jedan dan u nedelji su slobodni. Kako većinu vremena provodi pred računarom, trudi se da živi što zdraviji život, zbog čega odlazi u teretanu i na plivanje. Ujedno, ugovorom im je propisano da je potrebno da se zdravo hrane pa tako na primer samo jednom nedeljno pije sok, dok ostale dane samo vodu. Zbog konstantnog igranja izgubio je onu strast prema igri koju je osećao na početku, ali dok igra u ispunjenoj areni taj osjećaj zna da mu se vratiti.

- Na poslednjem prvenstvu u Krakovu igrali smo finale ispred 6.000 ljudi. Na svaki bolji "kil" ili akciju cela arena bi odzvanjala, što te stvarno podigne - rekao je Luka.

Kroz ceo razgovor koristio je engleske slengove, a i svoju poziciju u timu je naveo kao “mid”, ali nije znao nekim “normalnim” rečnikom da opiše koja je njegova uloga u timu, kao ni samu igru.

Ponekad mu nedostaje i normalan život tinejdžera, ali kada se seti šta bi sve propustio da nije počeo da igra LoL, shvata da bi onda zbog te odluke žalio ceo život. Ipak, konstantno igranje uzelo je maha.

- Igra mi je već postala malo dosadna i ne uživam više u njoj toliko. Sada mi je postala posao i tako je i tetiram - rekao je Luka i dodao kako se ne vidi u budućnosti u nekoj drugoj videoigri, jer smatra da ni u jednoj ne može više biti toliko dobar.

Kaže kako da profesionalna karijera jednog igrača traje dve do tri godine, a sebe jednog dana vidi ili u Riotu, studiju koji je pokrenuo igru, ili kao trenera. Ipak, napominje da zasigurno namerava da ostane u industriji videoigara.

BONUS VIDEO:

AMBASADOR KAJL SKAT: Kosovo mora da ukine takse i vrati se za pregovarački sto! Uzajamno priznanje je srce sporazuma Kosova i Srbije! (KURIR TV)

(Espreso.co.rs / JutarnjiHR)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.