Fudbaleri Čelsija, Foto: EPA/Andy Rain

iznenadna (ne)popularnost

IZ ČELSIJA SE OGLASILI NOVIM SAOPŠTENJEM: Ovako vide situaciju u Ukrajini!

Ni reči o Abramoviču

Objavljeno: 27.02.2022. 16:24h

Dan pošto je Roman Abramovič saopštio da se povlači iz rukovođenja klubom, FK Čelsi je izdao novo saopštenje.

Ovog puta, londonski klub je izašao u javnost kako bi osudio dešavanja u Ukrajini.

- Situacija u Ukrajini je užasna i razarajuća. Misli svih u Čelsiju su uz sve u Ukrajini. Svi iz kluba se molimo za mir - stoji u kratkom saopštenju.

Ipak, glavni fokus je na svemu što se u klubu dešava povodom vlasnika Romana Abramoviča.

Sprečen da bude u Londonu, uz svoj klub i da nastavi poslovanje, bio je primoran da povuče potez i kako je rekao u saopštenju, "poveri poslovanje Čelsijevoj dobrotvornoj organizaciji".

Abramovič u Engleskoj nije gledao nijedan Čelsijev meč otkako je ostao bez vize 2018. godine, a i pored toga što ima pasoš Izraela, nije često dolazio u London.

Nedavno je u Abu Dabiju bio na FIFA svetskom klupskom kupu gde je Čelsi osvojio i trofej klupskog prvaka sveta.

Ipak, oni koji su dobro upućeni u dešavanja u Čelsiju, veruju da je ovo potez kojim Abramovič pokušava da smanji pritisak na sve u klubu, pre svega stručni tim i igrače, jer se odavno pominje kao blizak saradnik ruskog predsednika Vladimira Putina.

foto: EPA/ALEXEI NIKOLSKY / SPUTNIK /KREML

Da stvari budu čudnije, Romanova ćerka Sofija Abramovič je storijem na Instagramu pokazala da je velika protivnica Putinove vlasti u Rusiji.

Roman Abramovič je inače, jevrejskog porekla, a prvi je koji je bivšem predsedniku Rusije, Borisu Jeljcinu, za naslednika preporučio Vladimira Putina 1999. Isto tako je Putinu preporučio Dmitrija Medvedeva 2007.

Kris Hačins, biograf predsednika Rusije, odnos Putina i Abramoviča, poznatog kao "Gospodin A" u Kremlju, vidi kao odnos oca i omiljenog sina.

foto: EPA/Facundo Arrizabalaga

Iako je on više puta ponovio da je "nezavisan" od Putina, u Engelskoj ga i dalje gledaju kao oligarha koji bi mogao da snosi posledice sankcija protiv Rusije, time što bi mu bila oduzeta imovina u Britaniji.

Konačno, neki ovo vide i kao moguć korak ka prodaji Čelsija, mada je sve i dalje obavijeno velom tajne, tako tipičnom za eru Abramoviča, koji se, osim povremenim, hladnim saopštenjima, retko kada obraćao javnosti otkako je 2003. kupio akcije kluba.

(Espreso)