Pranje hrane, Foto: Profimedia

bili ste u zabludi

OVE NAMIRNICE NIKADA NE MORATE DA PERETE: Ceo život su vas POGREŠNO učili!

Kuhana testenina može se staviti pod vodu jedino ako je predviđena za salate ili za vok

Objavljeno: 01.02.2022. 07:10h > 08:03h

Ove tri namirnice nikada ne treba da perete:

1. Jaja

FOTO: Printscreen/Youtube/Crouton Crackerjacks
FOTO: Profimedia
FOTO: Profimedia
FOTO: Profimedia
FOTO: Profimedia
FOTO: Printscreen Youtube / My Tasty Pot
FOTO: Printscreen Youtube / My Tasty Pot
FOTO: Printscreen/Youtube/SVA Agency
FOTO: Printscreen Youtube / My Tasty Pot
FOTO: Profimedia
FOTO: Profimedia
FOTO: Profimedia
FOTO: Printscreen/Tik Tok
FOTO: Profimedia
FOTO: Profimedia
FOTO: Profimedia

Ljuska jajeta često sadrži poseban premaz kako bi se jaje zaštitilo od bakterija. Voda uništava tu zaštitu pa jaja nije dobro prati, a nema ni potrebe.

2. Testeninu

foto: Printscreen/Youtube/QUICKKKITCHEN

Vrhunski kuhari kažu da bi pranje testenine trebalo biti protivzakonito jer se na taj način uklanja skrob koji je kasnije potreban da bi se umak dobro spojio s testeninom. Kuhana testenina može se staviti pod vodu jedino ako je predviđena za salate ili za vok.

3. Pečurke

foto: Printscreen/Youtube/ Moj Recept

Pečurke dobro apsorbiraju vodu i zato nije dobra ideja prati ih pod vodom, ili još gore, namakati ih - izgubiće elastičnost i postati podložnije kvarenju.

Ako su baš jako zamazane, brzinski ih provucite kroz vodu i brzo obrišite papirnatim ubrusom. Inače, zemlja s gljiva uklanja se četkicom.

A da li znate od koje hrane virus jača? Pogledajte u nastavku

4 namirnice su posebno opasne i stvaraju pogodno tlo za razvoj virusa. Izbegavajte:

Jaja

Ova namirnica u suštini služi kao inkubator za viruse, jačajući ih i čineći ih agresivnijim.

Čak i ako jedete jaja iz slobodnog uzgoja, ona će i dalje biti hrana patogenim elementima. Virusi se hrane prirodnim hormonima koji postoji u jajima, a ima ulogu steroida za virus.

Na sličan način i mlečni proizvodi hrane viruse.

Dobro je kloniti se i svih kukuruznih proizvoda. Ovi sastojci su prisutni gotovo u svakoj pakovanoj namirnici, čak i ako je organska, zato obratite pažnju na listu sastojaka.

Kolači

Preterano konzumiranje rafiniranog šećera stvara odličnu podlogu za razvoj virusa.

Naime, šećer smanjuje sposobnost leukocita da uništavaju bakterije. Nekoliko sati nakon što uzmete komad slatkiša, vaš imunitet je oslabljen.

Životinjski proteini su, takođe, loši za oganizam, ali ne u meri kao prethodno navedene namirnice. Svakako se preporučuje smanjena doza mesa u ovom periodu.

Najbolji saveznici zdravlja u ovom trenutku su povrće i voće koje treba što više unositi. U njima se nalazi obilje vitamina koji jačaju imunitet i stvaraju zaštitinu barijeru između organizma i virusa.

Za jak imunitet najčešće se preporučuje:

Beli luk

FOTO: Printscreen/informer.rs
FOTO: Print Screen Youtube
FOTO: Printscreen/Youtube
FOTO: Printscreen/Youtube
FOTO: EPA/David Chang
FOTO: Youtube printscreen
FOTO: RINA
FOTO: Profimedia
FOTO: Profimedia
FOTO: Profimedia

Poznata su njegova antibakterijska svojstva, a često ga nazivaju i prirodnim antibiotikom.

Odraslima se preporučuje da ga konzumiraju 2 do 3 puta dnevno, po 1 čen, a deci četvrtina do pola čena dnevno za bolji imunitet.

Neizostavan je u zimskom periodu kada je imuni sistem prirodno slabiji, da bi se odbranio od respiratornih infekcija, prehlade i gripa. Beli luk sadrži velike količine vitamina C i B6 koji su neophodni da bismo organizam učinili otpornijim, ali i za dobro raspoloženje.

Citrusno voće

foto: Profimedia

Limun, grejpfrut, mandarine i narandže sadrže obilje vitamina C i flavanoide koji se smatraju prirodnim čuvarima imunog sistema.

Vitamin C čuva ćelije našeg organizma, sprečava infekcije, a njegov nedostatak izaziva umor i oštu slabost organizma.

Limun je najbolje konzumirati kao limunadu, sa malo meda, kako ne bi prouzrokovao osetljivost želuca.

Najbolje je svakodnevno popiti čašu limunade od jednog limuna, sok od narandže ili grejpfruta.

Đumbir

foto: Profimedia

Dokazano je njegovo protivupalno dejstvo, a najrasprostranjeniju upotrebu za jačanje imuniteta ima kada se pomeša sa medom.

Dva veća korena đumbira treba oprati i narendati, pa dodati u 500 g meda i konzumirati pre svakog obroka.

Dobro je i rendani đumbir dodati hrani ili napicima.

Koštunjavo voće

foto: Printscreen/Youtube/nadasimic

Koštunjavo voće je bogato omega 3 masnim kiselinama i fitosterolima koji pospešuju zdravlje celog organizma.

Sadrže vitamine B i E koji pomažu i u eliminisanju stresa.

Preporučen dnevni unos ovog voća je 50 g, a najbolje je konzumirati ga za užinu ili kao dodatak salatama ili žitaricama.

Zeleno povrće

foto: Printscreen/Youtube/TV Hope

Zeleno povrće, poput kupusa, brokolija i spanaća, učiniće mnogo za vaš organizam.

Kupus je riznica vitamina C, spanać sadrži folat, antioksidanse i vlakna, a brokoli vitamin A koji su neophodni da organizam pravilno funkcioniše.

Ove namirnice je najbolje jesti sveže ili blago skuvane kako bi se sačuvali vitamini.

(Espreso)