EVO KOJA HRANA ŠTITI OD ALERGIJA: Jeli ste je, a niste NI ZNALI
Ilustracija, Foto: Profimedia

otkrivamo

EVO KOJA HRANA ŠTITI OD ALERGIJA: Jeli ste je, a niste NI ZNALI

Najčešći alergeni s kojima se danas susrećemo su polen, grinje, spore plesni, epiderm kućnih ljubimaca, razna hrana, ubodi insekata i određeni medikamenti

Objavljeno: 15:08h

Alergijska reakcija može zahvatiti nos, pluća, grlo, sinuse, uši, sluznicu želuca ili kožu. Može izazvati razne simptome, kao što su curenje iz nosa, kijanje, svrab, suzenje očiju, crvene oči, dermalne promene, kožu koja se ljušti i osipa, kratak dah, otok ili astmu. Ovi simptomi mogu varirati od manjih do ozbiljnih i uglavnom zavise od alergena. Stručnjaci Centra za fizikalnu medicinu, rehabilitaciju i fitnes "Master Physical" savetuju kako da se zaštitite od alergija ishranom.

1. Jabuka - može održati vaš imuni sistem zdravim i sprečiti alergije. Jabuke su pune flavonoida za koji se zna da efikasno štiti od alergijskih reakcija. Uživajte u najmanje jednoj jabuci dnevno, ali obavezno jedite organski uzgojene jabuke. Možete ih jesti kao zdravu užinu, narezati ih na ovsene pahuljice ili ih ubaciti u voćnu salatu. Za decu napravite sok od jabuke ili pire.

Jabuka
foto: Profimedia

2. Kurkuma - moćno oružje za sprečavanje alergija. Sadrži aktivni sastojak kurkumin, snažan antioksidans i antiinflamatorno jedinjenje koje pomaže u borbi protiv alergija. Pomešajte kašičicu kurkume u prahu u čaši biljnog mleka i pijte jednom dnevno. Takođe, možete koristiti kurkumu u kuvanju kao začin.

Kurkuma
foto: Profimedia

3. Beli luk - još jedna antialergijska superhrana koju morate uključiti u svoju ishranu. Njegova sposobnost da inhibira aktivnost određenih enzima koji stvaraju upalna jedinjenja u telu pomoći će u sprečavanju alergijskih reakcija. Jedite jedan do dva zgnječena sirova čena belog luka dnevno za borbu protiv alergija.

Beli luk
foto: Print Screen Youtube

4. Zeleni čaj - takođe ima antioksidativna, antiinflamatorna i antihistaminska svojstva. Pijte dve šolje zelenog čaja dnevno. Za bolju efikasnost dodajte mu malo meda i limuna. Zeleni čaj, kao i crni, može zameniti šoljicu kafe zbog kofeina.

Zeleni čaj
foto: Printscreen/Youtube/ Aroma LeihaoFAMILY

5. Đumbir - prepun antiinflamatornih i antioksidativnih svojstava, još je jedna moćna hrana protiv alergija. Deluje bolje od antihistaminskih lekova u zaustavljanju upale. Osim toga, može inhibirati kontrakciju disajnih puteva i stimulisati lučenje sluzi, što pomaže u prevenciji i ublažavanju simptoma astme. Preporuka je da pijete dve šolje čaja dnevno. Može se kombinovati s limunom ili cimetom.

Đumbir
foto: Printscreen

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.