Čorba, Foto: Printscreen/YouTube/Jelenajela Petrovic

MALO DRUGAČIJE

NEOBIČNA ČORBA SA SIROM: Jelo je popularno u 1 DELU SRBIJE, ukus će vas OČARATI (RECEPT)

Po potrebi i ukusu posolite i začinite mirođijom

Objavljeno: 17.01.2022. 23:14h

Jelo koje je populano u Istočnoj Srbiji. Radi se o čorbi sa sirom.

Sastojci:

2 l vode

1 šargarepa

1 crni luk

1 manji koren celera

1 manji koren paškanata

300 g prevrelog sira

2 kašike belog kukuruznog brašna

4 jajeta

1 kašika alkoholnog sirćeta

so

mirođija

foto: Profimedia

Priprema:

U lonac stavite vodu da proključa. Za to vreme sitno naseckajte povrće. Zatim povrće stavite u kipuću vodu, poklopite i na umerenoj vatri kuvajte dok povrće ne omekša. Sir izmrvite i pomešajte sa kukuruznim brašnom. Dodajte u lonac i ostavite da pusti ključ-dva, pa sklonite sa vatre. U čorbaluk žicom za mućenje umutite jaja, pa dodajte sirće. Kutlačom iz lonca lagano u čorbaluk sipajte vrelu supu i neprestano mešajte žicom. Čorba se mora mešati konstantno dok se naliva vrela tečnost, kako se jaja ne bi „presekla“. Tako ponavljati dok se skoro ne napuni čorbaluk, a zatim sve pažljivo vratite u lonac i promešajte. Po potrebi i ukusu posolite i začinite mirođijom.

(Espreso / Stvar ukusa)