Foto: ABA liga

kakav meč

CIBONA SAVLADALA MEGU NAKON PRODUŽETKA: Duel dve izuzetno talentove ekipe pripao domaćinu!

Uzbudljiva utakmica u Zagrebu

Objavljeno: 04.10.2021. 20:27h

Cibona se trgla posle lošeg prvog poluvremena i predvođena argentinsko-američim tandemom upisala drugu pobedu u sezoni.

Sjajan meč u dvorani Dražen Petrović. Prvo poluvreme pripalo je Megi, drugo Ciboni. Nije 40 minuta bilo dovoljno da se pronađe pobednik, pa se igralo i dodatnih pet. Mega nije uspela da izađe na kraj sa sjajnim Nejtanom Riversom ni u dodatnih pet minuta, mučila se u napadu, te je na kraju morala da prizna poraz - 84:89.

Napravili su košarkaši Mege od gotovog veresiju. Posle sjajnog prvog poluvremena, nisu uspevali da pronađu rešenja u napadu u nastavku, dok su im enigma bili Hose Vildoza i Rivers i Cibona se u potpunosti vratila. Kada se činilo da će gosti ipak sa osetnijim viškom otići na poslednji odmor, Argentinac je pogodio sa preko 10 metara uz zvuk sirene i na najbolji način kompletirao sjajno četvrtinu Cibosa (26:14). U trećem kvartalu je Matej Rudan dalekometnom paljbom odlepio Megu, ali se Zagrepčani nisu predavali. Stigli su do preokreta, ali nisu izdrržali. Boriša Simanić je bio nezaustavljiv. Postigao je dve trojke i uspešno realizovao dva penala u ključnim trenucima i tako zadržao Megu u utakmici. Sve je na kraju stalo u nekoliko sekundi, imali su gosti napada za pobedu, ali Skuči Smit nije pogodio sa zvukom sirene. Otišlo se u produžetak.

Dodatnih pet minuta je trojkom otvorio Roko Prkačin, a onda je Rivers nastavio teror. Odlepio je Cibonu na pet poena viška sredinom produžetka, ispostavilo se da Mega nije imala snage da se vrati.

Megu je na kraju koštao i šut sa linije penala. Od 27 pokušaja, samo 16 je prošlo kroz obruč. Posle dominacije gostiju u skok u prvom poluvremenu, Cibona je uspostavila kontrolu reketa i na kraju imala čak 11 skokova više od rivala (46-35, 11-8 ofanzivni). Igrala je Mega možda i raznovrsnije, o čemu svedoči i 25 timskih asistencija naspram 14 Ciboninih, ali domaćin je imao Riversa i Vildozu, koji su individualnim kvalitetom napravili prevagu.

Sjajni Rivers je susret okončao sa 24 poena. Iako nastupa na poziciji centra, trojke je šutirao 4/6. Na kraju je uspeo da upiše i dabl-dabl, pošto je uhvatio 13 skokova (četiri pod protivničkim obručem). Sve to donelo mu je 36 indeksnih poena.

Ispratio ga je fenomenalni Vildoza, koji je održavao Cibose u životu i u trećoj četvrtini trasirao put ka preorket. Argentinac je ubacio 23 poena, uz pet skokova i tri asistencije (indeks 20). Amar Gegić je pogodio nekoliko važnih šuteva, pa je susret okončao sa 15 poena.

Kod Mege se izdvojio Boriša Simanić sa 21 poenom. Bivši košarkaš Crvene zvezde se vraća na pravi put, odigrao je sjajnu utakmicu, a posebno je bio impresivan u šutu za tri poena - 5/6. Jedan skok mu je nedostajao za dabl-dabl, a sa indeksom 28 je bio ubedljivo najbolji u svojoj ekipi. Matej Rudan je za 13 minuta ubacio 14 poena i dokazao da će biti vredno pojačanje, dok je novajlija Aleksandar Balcerovski meč okončao sa 13 poena, koliko je dodao i Karlo Matković (devet skokova). Dvocifren i Malkolm Kazalon sa 11 poena, dok je Skuči Smit ubacio svega dva, ali je sjajno dirigovao igrom i u 12 navrata spajao saigrače sa košem.

(Espreso/Mozzart sport)