Ilustracija, Foto: Profimedia

zdravlje

NISTE NI SVESNI ŠTA SE DESI U VAŠEM ORGANIZMU KADA PRESTANETE DA JEDETE CRVENO MESO: Dobro obratite PAŽNJU!

Crveno meso naziv je dobilo zbog krvavog izgleda kada je sirovo, a dolazi od životinja kao što su krave, svinje i ovce

Objavljeno: 24.09.2021. 19:20h > 19:23h

Nekada se konzumacija što više vrsta crvenog mesa smatrala pokazateljem dobre ishrane i zdravog načina života. Međutim, brojne studije ustanovile su da redukovanje ili potpuno izbacivanje crvenog mesa iz ishrane ima značajne dobrobiti za zdravlje.

Crveno meso naziv je dobilo zbog krvavog izgleda kada je sirovo, a dolazi od životinja kao što su krave, svinje i ovce. Meso živine, guski i ribe postaje belo kada se termički obradi zbog čega se zove belo meso. Ljudi su hiljadama godinama konzumirali crveno i belo meso kao primarni izvor proteina.

Svo meso se ne proizvodi na isti način. Uz to što ima više masnoća i holesterola, mnoge vrste crvenog mesa su hemijski izmenjene u procesuiranu hranu poput suhomesnatih proizvoda, hot doga i slanine. Belo meso i drugi izvori belančevina obično su krtiji i imaju manje kalorija od crvenog mesa.

Ishrana bogata crvenim mesom može povećati rizik od oboljevanja od određenih bolesti. Rezultati istraživanja često su nejasni oko toga koliku količinu mesa je zdravo jesti svaki dan. Na koji način onda možete promeniti svoju ishranu i način života za optimalno zdravlje?

foto: Printscreen

Sve više ljudi odlučuje se na vegetarijanstvo ili veganstvo iz zdravstvenih ili etičkih razloga. Ako vam se te životne promene čine previše radikalnima za vas, dobra opcija je i da smanjite konzumaciju crvenog mesa. Dobra vest je da se mesa ne morate odreći u potpunosti da biste bili zdravi, osim ako to baš želite. Zapamtite da su umerenost, zdravije zamene i pametni izbori ključni. Nikada ne možete pogrešiti s konzumacijom većih količina biljne hrane i zamenjivanjem crvenog mesa belim što je češće moguće.

Jedna do dve porcije te vrste mesa nedeljno je u redu, ali razmislite o izbacivanju procesuiranog mesa koje je krcato masnoćama, natrijumom, šećerom i hemikalijama koje nisu dobre za vas. Ako se ne možete u potpunosti odreći salama i hot doga, jedite takvu hranu što ređe.

Kako biste pokrenuli organizam i posvetili se zdravijem načinu života, nekoliko jednostavnih promena u ishrani mogu učiniti puno. Za početak probajte s dobrim alternativnim izvorima proteina koji su dostupni – mogla bi vas oduševiti njihova raznolika ponuda. Na koje sve načina izbacivanje crvenog mesa iz ishrane pogoduje telu i zdravlju pročitajte u nastavku.

1. Možete smršati

Crveno meso sadrži velike količine zasićenih masti što dovodi do logičnog zaključka da konzumiranje prevelikih količina može uzrokovati debljanje. Prekomerna težina može pak dovesti do kardiovaskularnih bolesti te drugih po život opasnih bolesti i poremećaja. Smanjite unos masnoća iz toga mesa i smanjićete faktore rizika.

2. Srce će vam biti zdravije

Ishrana bogata crvenim mesom može doprineti koronarnim problemima. Kada konzumirate ovu vrstu mesa, ona završi kao masne naslage na vašem telu. Osim toga, njegov visoki sadržaj holesterola može povećati nakupljanje plaka u arterijama, što može dovesti do moždanog ili srčanog udara.

Zašto ne biste većinu crvenog mesa zamenili zdravijim belim opcijama, poput živine ili ribe. Više istraživanja u svetu pokazuju da je riba bogat izvor aminokiselina i dobrih masti koje utiču na zdravlje srca.

foto: Profimedia

3. Možete smanjiti rizik od Alchajmerove bolesti

Osim što poboljšava zdravlje srca, smanjena konzumacija govedine, svinjetine i jagnjetine može koristiti i vašim moždanim stanicama. Iako uzroci Alchajmerove bolesti nisu poznati, istraživanja su utvrdila sigurnu vezu između Alchajmera i konzumiranja mesa ovih životinja.

Proučavajući mozak pacijenata s Alchajmerovom bolešću stručnjaci su primetili nakupljanje plaka. Za nastajanje tih nakupina može se kriviti višegodišnje konzumiranje crvenog mesa. Stoga, želite li smanjiti rizik od oboljevanja od Alchajmerove bolesti, smanjite ili potpuno izbacite crveno meso iz ishrane.

4. Imaćete više energije

Kako se osećate nakon što ste pojeli veliki obrok s puno govedine, svinjetine ili jagnjetine? Verovatno naduto i spremni da se izvalite na kauču. Nije ni čudo da se nakon takvog obroka osećate pospano i letargično.

Kad smanjite unos masti i kalorija i odaberete krtije belo meso, vaše će telo osetiti razliku. Hranljiva, celovita hrana potiče rad organizma i podiže nivo energije. Gubićete masnoće i imati više snage za vežbanje, što znači da možete provesti više kvalitetnog vremena s onima koje volite.

5. Možete smanjiti rizik od raka

Mnogi medicinski stručnjaci upozoravaju da je rak možda najveća epidemija modernog vremena. Stavljaju li vas vaše navike u rizičnu skupinu? Uz pušenje i sedeći način života, i meso je veliki faktora rizika za oboljevanje od raka. Kada crveno meso zamenite s krtim belim mesom značajno smanjujete rizik od oboljevanja od raka debelog creva i drugih vrsta raka.

6. Koža, kosa i nokti biće vam lepši

Neki nutrijenti vitalni za zdravu kožu, kosu i nokte mogu se pronaći samo u mesu. Vegetarijanci i vegani često moraju uzimati suplemente kako bi ih nadoknadili. Međutim, aminokiseline i dobre masti možete dobiti iz ribe i drugih proteinskih opcija, osim iz krava i svinja

Kad jedete manje mesa, možete ga zameniti s više voća i povrća, što šarenije, to bolje. Ova celovita hrana sadrži puno vitamina i minerala koji štite stanice od slobodnih radikala. Vaš ten izgledaće mlađe i zdravije. Mnogi ljudi koji smanje ili eliminišu sorte crvenog mesa često vide primetnu razliku u koži, kosi i noktima. Vaša koža može izgledati sjajnije, kosa raskošnije, a nokti postati manje lomljivi.

7. Organizam će vam biti manje kiseo

Naša tela prirodno rade na tome da održavaju zdravu PH ravnotežu, no konzumiranje prevelikih količina kisele hrane poput crvenog mesa može povećati nivo kiselosti u telu, a visoki PH povezuje se s većim rizikom od raka, dijabetesa i mnogih drugih bolesti.

Želite li smanjiti kiselost i PH dovesti u ravnotežu, svakako razmislite o redukciji konzumiranja mesa, naročito crvenog. Jedite više voća i povrća kod kojih je kiselost vrlo niska. Ishrana s uravnoteženim PH može stvoriti okruženje za bujanje zdravih crevnih mikroba te eliminisati štetne mikrobe koji uzrokuju bolesti.

Preterana kiselost takođe može biti glavni uzrok upala u telu koje mogu izazvati bolne poremećaje poput artritisa, bolesti tkiva i raka. Manja kiselost organizma znači manje upala i bolje zdravlje.

(Espreso / Zadovoljna.hr)