SMATRA SE ZA NAJMOĆNIJI NARODNI LEK: Retko ko ga nema u domaćinstvu, a PREPORODIĆE VAS (RECEPT)
Ilustracija, Foto: Profimedia

važno

SMATRA SE ZA NAJMOĆNIJI NARODNI LEK: Retko ko ga nema u domaćinstvu, a PREPORODIĆE VAS (RECEPT)

Bosiljak pomaže kod upale sinusa, ublažava glavobolu i reguliše probavu

Objavljeno:

Pre nego što, po navici, posegnete za raznim tabletama, dajte šansu prirodi. Prvo mesto na listi prirodnih lekova zauzimaju čajevi. A jedan od najmoćnijih i najjačih čajeva narodne medicine je čaj od bosiljka.

Ova biljka ne samo da je lekovita već je i veoma jak repelent, štiti od komaraca, tera insekte, ali i pomaže u lečenju ujeda.

Bosiljak je prema rečima travara Momčila Antonijevića, veoma korisna biljka i svako bi trebao da je ima u domaćinstvu, posebno zato što se i lako uzgaja, možete je posejati u saksiji i držati na terasi ili u kuhinji tokom cele godine.

Zovu ga “biljkom aristokratije”, pomaže kod hronične upale sinusa, a u kombinaciji sa matičnjakom je veoma moćan kod stomačnih problema, problema sa nervoznim želucem, glavoboljom i mučninom.

Ono što je veoma bitno kada se priprema čaj od bosiljka je da se biljka ne kuva u vodi, već da se prelije prokuvanom vodom, tako se ne gube njena dragocena, lekovita svojstva.

bosiljak
foto: Printscreen

Seme bosiljka jednako je zdravo kao i čia seme, kada se kuva dobija jednako gelastu strukturu pa se može koristiti u pripremi smutija i zdravih proteinskih napitaka radi konzistencije.

Pored svega navedenog odličan je začin i slaže se uz paste, mesa, jela sa paradajzom, tako da je poželjno koristiti ga kao začin.

U poslednje vreme je popularan ljubičasti bosiljak koji je veoma dekorativan, a ukoliko ga gajite, nemojte ga stavljati pored zelenog, jer će vrlo brzo izgubiti boju i takođe postati zelen.

(Espreso/ Baštabalkana)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.