POTEZ KOJIM ĆETE TRENUTNO OLAKŠATI BOL I UKOČENOST VRATA: Za samo 30 SEKUNDI (VIDEO)
Vežbe dr Alana Mandella, Foto: Printscreen/Facebook

odmah deluje

POTEZ KOJIM ĆETE TRENUTNO OLAKŠATI BOL I UKOČENOST VRATA: Za samo 30 SEKUNDI (VIDEO)

Kako kaže dr Mandell, već nakon prvog izvođenja ove vežbice osetićete znatno poboljšanje, vrat će biti pokretljiviji, a mišići opušteniji i slobodniji

Objavljeno:

Hronično držanje glave prema napred jedna je od posledica modernog, sedilačkog načina života. Takav položaj glave stvara ogroman pritisak na mišiće vrata te nepovoljno utiče na celokupno držanje tela.

Zbog neprirodnog položaja glave prema napred prednji mišići vrata su slabi, a zadnji mišići skraćeni i zgrčeni. Cenjeni kiropraktičar dr. Alan Mandell iz Floride osmislio je niz jednostavnih vežbi s kojima sami sebi možemo pomoći, ublažiti bol, ukočenost te poboljšati kvalitetu života.

Hronično držanje glave prema napred utiče na brojne mišiće u vratu te uzrokuje njihovo grčenje, slabljenje i nadraženost. Ova tehnika smišljena je za otpuštanje tih dubokih zgrčenih mišića i pruža trenutno olakšanje, objasnio je dr. Mandell u opisu videa u kojem je pokazao izvođenje ove tehnike koja se sastoji od tri koraka te traje ukupno 30 sekundi.

Tehnika olakšavanja napetosti u vratu u tri koraka:

Vrat
foto: Profimedia

1. Desnu ruku položite na levu stranu ključne kosti i istežite levu stranu vrata pet sekundi, naginjući vrat na desnu stranu. Opustite. Zatim levu ruku položite na desnu stranu ključne kosti i istežite desnu stranu vrata pet sekundi, naginjući vrat na levu stranu. Opustite.

2. Isprepletite prste na zadnjoj strani vrata i deset sekundi gurajte glavu prema nazad držeći je ravno, odnosno ne podižući i ne spuštajući bradu. Dok to radite imaćete osećaj povlačenja na početku lobanje, kao i to da se mišići na prednjoj strani vrata stišću. Opustite.

3. Stavite ruke na vrat, odmah ispod lobanje te podignite rukama lobanju i gurajte glavu prema nazad s lagano podignutom bradom. Držite taj položaj deset sekundi. Opustite.

Kako kaže dr Mandell, već nakon prvog izvođenja ove vežbice osetićete znatno poboljšanje, vrat će biti pokretljiviji, a mišići opušteniji i slobodniji.

Ovu vežbu možete izvoditi kad god osetite potrebu, ali u 30 sekundi trebali biste osetiti rezultate, poručuje kiropraktičar.

Precizno izvođenje vežbe dr Alana Mandella za bolni i napeti vrat pogledajte u videu.


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.