Foto: News1

LEPO

STIGLE POHVALE ZA NOVAKA OD NJEGOVOG MENTORA IZ MLADOSTI: Od starta sam video nešto posebno u njemu!

Đoković nije svačija "šolja čaja", pre svega jer dolazi iz male zemlje i zato ga toliko ne cene Anglo-američki i evropski ljubitelji tenisa

Objavljeno: 11.09.2021. 14:50h

Najbolji teniser sveta Novak Đoković sinoć je uspeo da savlada Aleksandera Zvereva i tako se plasira u finale Ju Es opena, gde će ga čekati Danil Medvedev, a to će biti prilika da Srbin dođe do 21. grend slema, a bivši mentor Nikola Pilić u jednom intervjuu je izuzetno pohvalio svog učenika.

Poznato da je će Novak biti u prilici da sutra uveče, najverovatnije od 22 sata po našem vremenu, osvoji svoj 21. grend slem i tako postane prvi teniser kojem je pošlo za rukom da osvoji toliko titula na Australijan openu, Rolan Garosu, Vimlbdonu i US openu zajedno. Do sada su sa po 20 trofeja to uspeli samo Novak, Rafael Nadal i Rodžer Federer.

I to nije sve. Ukoliko sutra savlada Medvedeva Đoković će postati prvi teniser koji je osvojio "kalendarski slem" posle Roda Lejvera kome je to pošlo za rukom pre 52 godine.

foto: Starsport©

Hrvatski stručnjak Nikola Pilić koji je Novaka još kao tinejdžera nadgledao u svojoj teniskoj akademiji u Nemačkoj, naglasio je da je to samo nagrada za jednog Beograđanina koji je odrastao u ratom razorenoj Srbiji.

- Svi oni izazovi sa kojima se Novak Đoković suočio u detinjstvu, ali i tokom cele karijere pomogli su mu da postane najveći teniser svih vremena - počeo je svoj intervju bivši mentor Nikola Pilić za "Rojters".

Tokom NATO bombardovanja Srbije 1999. godine zbog sukoba na Kosovu, 12-godišnji Đoković je trenirao u praznom bazenu pretvorenom u teniski teren, a njegove vežbe često su prekidale sirene koje su alarmirale da su u toku vazdušni napadi.

- Ne možete nekome postaviti granice kada je još uvek dete, tinejdžer, ali Đoković je radio stvari na teži način što je sigurno očvrsnulo Novaka - rekao je Pilić i dodao:

foto: Starsport©

- To je tanka linija, jer pre svega nema garancija da ćete postati top 10 igrač na svetu, ali njegov prirodni talenat je bio očigledan. Što je još važnije, to je bilo u skladu sa njegovom posvećenošću, velikim radom i mentalnom snagom. Od starta sam video nešto posebno u njemu kada je bio na mojoj akademiji i zbog toga smo njegov otac i ja uvek verovali u njega.

Iako je najbolji na svetu Đoković nikada nije uživao istu globalnu popularnost među ljubiteljima tenisa kao na primer Federer i Nadal.

- Đoković nije svačija "šolja čaja", pre svega jer dolazi iz male zemlje i zato ga toliko ne cene Anglo-američki i evropski ljubitelji tenisa - istakao je Pilić.

- Međutim, svidelo se to nekome ili ne, on ima mnogo veliki karakter. Učinio je Srbiju ponosnom, napravio je mnogo toga kako bi poboljšao međunarodnu reputaciju svoje zemlje, a za mene, on je više od sjajnog tenisera.

Bivši selektor Dejvis kupa Srbije Bogdan Obradović bio je na čelu kada je Đoković vodio Srbiju na prve i jedine pobede u tom takmičenju 2010. godine.

- Osvajanje Dejvis kupa 2010. bilo je prekretnica u Novakovoj karijeri, ali pre svega rezultat osmogodišnjeg procesa nastanka igrača i čoveka u kojeg je porastao - rekao je Obradović za "Rojters".

(Espreso/Blic)