Foto: Tanjug

podstrek

PATRIJARH PORFIRIJE UGOSTIO VATERPOLISTE PRED OI: Darovali mu poklone a dobili blagoslov i pouku! (VIDEO)

Patrijarh Porfirije je naglasio da su Olimpijske igre mesto gde se iskazuje vrlina

Objavljeno: 09.07.2021. 19:50h

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije ugostio je vaterpoliste koje je blagoslovio pred put na Olimpijske igre u Tokiju, uz poruku da će uspeh sigurno postići ako budu jedinstveni.

Predsednik VSS Viktor Jelenić patrijarhu Porfiriju poklonio je plaketu, dok je kapicu sa brojem dva poklonio kapiten Filip Filipović.

foto: Tanjug

Patrijarh je vaterpolistima poručio da postići uspeh ne zavisi samo od toga koliko su oni dobri, nego i od toga ko je s druge strane. Kako je pojasnio, ti koji su sa druge strane nisu neprijatelji, već učestvuju u igrama uz duh takmičenja ko će biti bolji.

Patrijarh kaže i da je smisao takmičenja da budemo bolji od sebe, a da u pobedi prepoznajući drugog prepoznamo da je i taj drugi, iako je izgubio, učestvovao u radosti naše pobede.

foto: Tanjug

- Olimpijske igre su borba za vrlinu - poručio je patrijarh i naveo da je u prevodu antičke poslovice na srpski "U zdravom telu, zdrav duh" izostavljeno da je potrebno moliti se za zdrav duh u zdravom telu.

- Iz te poslovice izvlačimo zaključak da je cilj igara iskazivanje vrline, a Olimpijske igre su mesto gde se slavi vrlina.

Poželeo je uspeh vaterpolistima, uz poruku da budu bolji od sebe i uz molitvu Bogu da rezultat bude najbolji.

- Ako budete kao jedan organizam, uspeh je zagarantovan - poručio im je patrijarh uz želje i molitvu da se vrate sa medaljom.

U Patrijaršiji su bili i drugi članovi VSS, kao i ministar omladine i sporta Vanja Udovičić.

(Espreso/Novosti)