Foto: EPA/Rhona Wise

moraće da traži novi klub

PRESELA MU IGRICA: Otkaz centru zbog antisemitizma! Posle vređanja Jevreja je zatvorio sebi vrata u NBA?!

Iskusni centar je prvo trejdovan, a novi tim mu je poručio da na njega ne računaju

Objavljeno: 18.03.2021. 11:01h > 11:05h

Nedelju dana nakon antisemitskog ispada tokom strima igranja video igrice "Call of Duty" Mejers Lenard ostao je bez kluba.

Majami je svog povređenog centra razmenio u Oklahoma Siti, koji ga je odmah nakon trejda otpustio.

Finalisti NBA lige poslali su Lenarda i izbor druge runde drafta 2027. u Tander za iskusnog krilnog igrača Trevora Arizu, koji bi im trebao učvrstiti odbranu.

foto: EPA/Rhona Wise

Oklahoma je u tranzicijskoj sezoni i svi njeni igrači koje ne smatraju delom kostura ekipe za budućnost dostupni su za buduće pikove na draftu. Tander je objavio da se Lenard neće priključiti novom timu.

29-godišnji centar koji je prvih sedam sezona u NBA proveo u Portlandu, a ovo mu je bila druga u Majamiju. Međutim, nakon samo tri utakmice morao je na operaciju ramena, zbog koje neće igrati do kraja sezone.

foto: EPA/Erik S Lesser

Dok se ne može baviti košarkom, Lenard se posvetio svojoj drugoj ljubavi, video igrama, a nepromišljeni verbalni ispad koštao ga je ovosezonskog angažmana, a možda mu i zatvorio vrata NBA lige zauvek.

Prošle nedelje je, igrajući "Call of Duty" uživo u strimu na Tviču, Lenard opsovao protivnika upotrebivši pogrdni izraz za Jevreje - "kite" (kajt). NBA ga je kaznila s 50.000 dolara i formalno suspendovala na nedelju dana, Majami ga se smesta odrekao i udaljio iz ekipe, a vrlo brzo se i rešio bilo kakve veze s njim te pritom zauzvrat dobio vrlo korisno pojačanje.

foto: EPA/Erik S Lesser

Tander ga je primio kako bi se izjednačio Arizin ugovor prema pravilima "salary capa", ali ga ne namerava koristiti kad se oporavi od operacije. U klubu su najavili da ga možda proslede drugom klubu pre isteka prelaznog roka idućeg četvrtka, 25. marta. Lenard ove sezone ima ugovor na 9.4 miliona dolara, a za sledeću sezonu imao je opciju za nešto više od 10 miliona.

Lenard je u karijeri u proseku postizao 5,6 poena i 3,9 skokova za 16 minuta igre. Ariza je 35-godišnji veteran u 17. NBA sezoni. Bio je prvak s Lejkersima 2009., a godinu kasnije u Hjustonu je imao sezonu karijere u kojoj je postizao 14,9 koševa. Kroz celu karijeru je na prosjeku od 10,5 poena. Majami će mu biti već 11. NBA klub.

(Espreso)