Vojna parada u Moskvi, Foto: Printscreen/Instagram/buducnostsrbijeav

SPEKTAKL

ZAVRŠENA NAJVEĆA VOJNA PARADA U 2020: Putin predstavio NOVA MOĆNA ORUŽJA, prisustvovao i Vučić (VIDEO)

Crvenim trgom prodefilovaće gardisti Vojske Srbije

Objavljeno: 24.06.2020. 09:13h > 11:48h

U Moskvi je održana Vojna parada povodom obeležavanja 75-godišnjice pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu. Na paradi su učestvovavli i pripadnici Vojske Srbije, a paradi je prisustvovao predsednik Aleksandar Vučić.

Zvona označila početak parade u Moskvi

foto: EPA/Yuri Kochetkov Pool

Zvona sa Spaske kule na Crvenom trgu označila su početak Vojne parade u Moskvi. Marširali su pripadnici vojne počasne garde 154. posebnog komandantskog Preobraženskog puka.

foto: EPA/Yuri Kochetkov/POOL

Parada se održala u nekoliko gradova u Rusiji. U njoj je učestvovalo oko 64.000 ljudi, a na Crvenom trgu 14.000.

Moćno rusko oružje

Prikazan je sistem "Pancir SM" sa novim specijalnim raketama za obaranje dronova, koji su novi bezbednosni izazov u celom svetu. Rusi su se, kao lider u raketnoj tehnologiji, odlučili da prvi prikažu rakete i pokažu da imaju vojnu moć na tom polju.

foto: EPA/Evgeny Biatov

Prikazana su i modifikovana oklopna vozila koja su već prikazana 2015. Imaju nove topove, protivoklopne rakete i nove sisteme zaštita od protivoklopnih raketa. Predstavljen je i "Bumerang" - vozilo nove generacije, koje je opremljeno najefikasnijim naoružanjem, kao i veoma kompleksnim sistemima odbrane i upravljanja. Može da pliva, a njime se upravlja i preko tableta.

foto: Printscreen/Youtube

Publika je imala prilike da vidi i avion koji se retko pojavljuje u javnosti - ruskog lovca pete generacije Su-57, najmoderniji ruski borbeni avion. Mnogi ga porede sa američkim F-35. To je avion koji će značajno unaprediti mogućnosti ruskog ratnog vazduhoplovstva. Kada se on pojavi na nebu i snimi ga protivnički radar, taj radar ga detektuje kao manju raketu ili meteorološki balon. On je projektovan i za borbu na velikim daljinama, ima dalekometno naoružanje vazduh-vazduh i smanjenu viljdivost.

foto: EPA/Yuri Kochetkov/POOL
foto: EPA/Yuri Kochetkov/POOL

Prikazan je i Jars, raketa koja nosi nuklearne bojeve glave, ima takve taktičko tehničke karakteristike da ju je nemoguće oboriti.

foto: EPA/Evgeny Biatov

Veliku pažnju uvek izaziva i S-400, najverovatnije najmoćniji raketni sistem za protivvazduhoplovnu borbu koji se nalazi u operativnoj upotrebi u svetu. Ima sposobnost uništenja ciljeva na malim i veoma malim visinama. Deo kompleksa -S400 publika u Srbiji je mogla da vidi prošle godine kad je bio "Slovenski štit".

foto: PROFIMEDIA/SERGEI BOBYLEV/TASS
foto: PROFIMEDIA/SERGEI BOBYLEV/TASS

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, našao se odmah iza ruskog predsednika Vladimira Putina

To su primetili i svi veliki svetski mediji.

foto: Printscreen/Reuters

Crvenim trgom prodefilovali su i gardisti Vojske Srbije

Svoje emocije nije mogao da sakrije ni predsednik Vučić, pa je srpskim vojnicima jasno stavio do znanja koliko je ponosan na njih i našu zemlju.

Vučić je sa tribina stavio ruku na srce.

- Ovo je ponos Srbije, napisao je predsednik Vučić na svom Instagram profilu.

Završena Parada pobede

Po završetku defilea vojske na Crvenom trgu, cveće na spomenik Neznanom junaku položio je srpski predsednik sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom i drugim šefovima delegacija na spomenik u Aleksandrovskoj bašti.

Po završetku parade vojnici su napustili Crveni trg.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)