PUTIN ĆE NA VOJNOJ PARADI PRIKAZATI DVA ČUDOVIŠNA ORUŽJA! Ceo svet danas gleda u MOSKVU
Šta će Rusija prikazati na paradi u Moskvi, Foto: Printscreen/ YouTube

75 GODINA OD POBEDE U DRUGOM SVETSKOM RATU

PUTIN ĆE NA VOJNOJ PARADI PRIKAZATI DVA ČUDOVIŠNA ORUŽJA! Ceo svet danas gleda u MOSKVU

Komandant kopnenih snaga ruske armije general Oleg Saljukov izjavio je da će na paradi više od 20 primeraka tehnike biti prikazano prvi put

Objavljeno:

U Moskvi će, povodom 75 godina od pobede u Drugom svetskom ratu, biti održana Parada pobede. Parada je trebalo da bude održana 9. maja, ali je odložena za sutra zbog pandemije korona virusa. Sutrašnja parada biće održana istog datuma kao i parada 1945. godine.

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu ranije je najavio da će na paradi u Moskvi učestvovati 14.000 ljudi, a da će biti prikazano 225 jedinica naoružanja, vojne i specijalne opreme.

Ruska vojna televizija Zvezda ocenjuje danas da će zbog desetina tehničkih inovacija koje će biti prikazane ova parada biti jedna od najspektakularnijih u istoriji savremene Rusije.

Komandant kopnenih snaga ruske armije general Oleg Saljukov izjavio je da će na paradi više od 20 primeraka tehnike biti prikazano prvi put, a posebno je izdvojio novi tenk T-90M "Proriv'' i sistem S-350 "Vitez''.

Paradu će, kako navodi ova televizija, otvoriti tenk T-34-85, koji je baziran na modelu slavnogT-34 iz 1942. godine. Od 1944. godine T-34 bio je glavni tenk Crvene armije, a njegova proizvodnja nije bila prekinuta ni nakon okončanja rata. U istorijskom delu parade učestvovaće i samohodno oruđe SU-100.

Posle istorijske tehnike, Crvenim trgom proći će ruska oklopna vozila "Tigar-M'' i "Tajfun-K''. "Tigar'' je namenjen za prevoz ljudi i tereta, uključujući i prevoz na teškom terenu. Biće prikazani i tenkovi "Armata, kao i borbeno vozilo za podršku tenkovima "Terminator''. Tenkovi T-80BVM i T90M biće prikazani prvi put.

foto: Printscreen/RT

Posetioci i oni koji paradu budu pratili pored TV ekrana moći će da vide i borbena vozila pešadije BMP-3, BMP-2M, BMP ''Armatu'' i "Kurganec-25".

Takođe, prvi put će biti prikazan teški visecevni bacač raketa "Tornado-S", koji ima domet do 120 kilometara. "Iskander", raketni sistem koji ima domet do 500 kilometra i postavljen je u Kalinjingradskoj oblasti, takođe je na spisku tehnike koja će prodefilovati Crvenim trgom.

U paradnom stroju biće i sistem "Pancir-SM'', uključujući i njegovu arktičku verziju "Pancir SA'', a prvi put će biti prikazan i obalski raketni sistem "Bal".

Iznad Moskve tokom parade leteće 75 letelica ruske vojske, u znak 75. godišnjice pobede u Drugom svetskom ratu. Biće prikazani jurišni i transportni helikopteri, među njima Mi-26, koji može da ponese 20 tona tereta, i Mi-8, koji može da preveze 36 padobranaca ili četiri tone tereta na daljinu veću od 1.000 kilometara, kao i Mi-35. Helikopter Ka-52, poznat kao ''Aligator'' i Mi-28 takođe će zaparati nebo iznad Moskve.

Od aviona Rusija će prikazati bombardere dugog dometa, kao i strateške bombardere, među kojima su Tu-160, Tu-22M3, Tu-95, Su-34, Su-24, Su-35S, Su-57, MiG-29, Su-30SM, MiG-31K, ali i transportni Il-76 i Il-78.

Ni ova Parada pobede neće proći bez ruskih letačkih grupa ''Striži'' i ''Ruski vitezovi''.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.