pogledajte
Proglašen za NAJOTROVNIJU namirnicu za 2026. godinu: Srbi ga tamane, a on nadmašio i najpoznatije otrovnice
Ovaj iznenađujući izbor ima cilj da podigne svest o važnosti pravilne termičke obrade pasulja.
Botanički specijalni vrt Hamburg-Vandsbek, tradicionalno, već više od dve decenije, proglašava otrovnu biljku godine. Za 2026. godinu, ova "titula" pripala je upravo običnom pasulju (Phaseolus vulgaris), mahunarki koja se redovno konzumira u Srbiji. Ovaj izbor je, u ovogodišnjoj selekciji, nadmašio čak i poznate otrovnice kao što su brugmansija, kukurek i likovac.
Ovaj iznenađujući izbor, kako navodi nemački magazin „Kraut und Rueben”, ima cilj da podigne svest o važnosti pravilne termičke obrade pasulja.
Fazin - toksin u sirovom pasulju
Razlog leži u fazinu, toksinu prisutnom u sirovom pasulju, koji dovodi do zgrušavanja crvenih krvnih zrnaca i, u većim dozama, može biti smrtonosan.
Simptomi trovanja, uključujući mučninu, bol u stomaku, povraćanje i dijareju, obično se javljaju dva do tri sata nakon konzumiranja.
Takođe, prisutan je i lektin, poznat i kao „antinutrijent”, koji ometa apsorpciju hranljivih materija.
Obavezna dobra termička obrada
Međutim, dobra vest je da se fazin u potpunosti neutrališe termičkom obradom u trajanju od najmanje 15 minuta na temperaturi od 100 stepeni Celzijusa.
Nedostatak pažnje prilikom kuvanja može imati neprijatne, pa čak i opasne posledice.
Bonus video: