majstorski
Gurmanski specijalitet prste da poližete: Ovakve punjene paprike do sada niste jeli, odmah zapišite recept
Ukusan ručak kojem niko ne može odoleti.
Punjene paprike su jedno od onih jela koja nas uvek vraćaju kući – na mirise nedeljnih ručkova, na toplinu i na osećaj udobnosti koji samo domaća kuhinja može da pruži. Ali ovaj recept donosi malo moderniji zaokret dobro poznatoj klasici: sočna piletina, sitno seckane pečurke i krem sir pretvaraju tradicionalnu punjenu papriku u raskošno, kremasto jelo koje mami i mirisom i izgledom.
Ova kombinacija donosi savršen balans – lagana je, ali zasitna; poznata, ali inovativna; jednostavna, a ipak dovoljno posebna da je možete poslužiti i kada želite da impresionirate goste.
Vreme pripreme:
- 45 minuta
Sastojci:
- 500 g paprika
- 300 g šampinjona
- 400 g pilećeg filea
- 150 g krem sira
- 120 g mocarele (ili drugog sira koji se lepo topi)
- 1 crni luk
- 1 čen belog luka
- sveži peršun
- so
- biber
- vegeta
- malo ulja
Priprema:
1. U tiganju zagrejte malo ulja, pa dodajte sitno seckan crni i beli luk da se lagano dinstaju. Dok omekšavaju, iseckajte piletinu na sitne komade i ubacite je u tiganj. Dinstajte sve zajedno 10–15 minuta, dok meso ne omekša, povremeno mešajući da se ukusi sjedine.
2. Operite šampinjone i iseckajte ih sitno, pa ih dodajte u tiganj. Začinite solju, biberom i vegetom, pa nastavite da dinstate dok tečnost potpuno ne ispari. Kada sklonite tiganj sa ringle, umešajte krem sir i sveže iseckan peršun. Fil treba da bude gust, kremast i dobro sjedinjene teksture.
3. Rernu zagrejte na 200°C, a pleh podmažite tankim slojem ulja. Paprike operite, prepolovite i očistite od semenki, pa ih poređajte u pleh. Svaku polovinu napunite filom i preko rasporedite tanke kriške mocarele. Pecite 25–30 minuta, dok se sir ne otopi i dobije zlatnu boju.
Bonus video:
(Espreso/24sedam/Milica Lekić/prenosi:B.S.)