Starinski recept za savršene orasnice: Obogatite prazničnu trpezu ovim kolačem, niko im neće odoleti
Foto: Bakina kuhinja

vredi probati

Starinski recept za savršene orasnice: Obogatite prazničnu trpezu ovim kolačem, niko im neće odoleti

Ova poslastica biće vaš izbor u mnogim situacijama.

Objavljeno:

Hrskave spolja, meke iznutra i pune bogatog ukusa oraha, ove tradicionalne orasnice savršen su izbor za sve prilike – praznike, slavske trpeze, poklone ili jednostavno kada želite da uživate u nečemu klasičnom i domaćem.

Sastojci

Glavna smesa:

  • Belanca – 3 kom
  • 150–180 g šećera (kristal ili u prahu)
  • 250 g mlevenih oraha

Za valjanje:

  • 100 g seckanih oraha

Priprema

1. Umutite belanca

Belanca staviti u čistu i potpuno suvu posudu.

Mutiti mikserom dok ne dobijete čvrst sneg.

Dodati šećer postepeno (kašiku po kašiku), nastavljajući da mutite dok se kristali ne otope i smesa postane gusta i sjajna.

2. Dodajte mlevene orahe

Mlevene orahe lagano umešati špatulom.

Mešati sporim, nežnim pokretima kako smesa ne bi splasnula – cilj je da ostane vazdušasta i kompaktna.

3. Pripremite pleh

Pleh obložiti papirom za pečenje.

Rernu zagrejati na 100–135°C (blaga temperatura omogućava da orasnice ostanu meke iznutra).

4. Oblikujte orasnice

Kašičicom zahvatati smesu i oblikovati kuglice ili male valjke.

Svaki komad uvaljati u seckane orahe.

Ređati na pleh, ostavljajući malo razmaka između njih.

5. Pecite

Peći 25–30 minuta na 100–135°C, dok orasnice ne dobiju tanku, blago zlatnu koricu.

Unutrašnjost treba da ostane mekana.

6. Ohladite

Izvaditi iz rerne i ostaviti da se potpuno ohlade na plehu – tada očvrsnu taman koliko treba.

Savet

Ako volite malo mekaniju sredinu, pecite kraće;

Za suvlje orasnice produžite pečenje nekoliko minuta, ali i dalje na niskoj temperaturi.

Bonus video:

01:00

Vojvođanski kare kao predlog za ručak

(Espreso/Stil/prenosi:B.S.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.