Čoko-griz kocke koje se tope u ustima: Za tili čas dobićete poslasticu u kojoj će uživati cela porodica
Foto: Printscreen/Youtube/ Domaći Recepti

neodoljivo

Čoko-griz kocke koje se tope u ustima: Za tili čas dobićete poslasticu u kojoj će uživati cela porodica

Ukusan kolač koji uspeva svima.

Objavljeno:

Ukoliko volite sočne, vazdušaste i kremaste poslastice koje se lako prave, ovaj kolač će vas oduševiti već na prvi zalogaj. Spoj mekanog biskvita natopljenog čokoladnim mlekom i bogatog, svilenkastog krema od griza daje savršenu harmoniju ukusa kojoj je teško odoleti.

Priprema je jednostavna, a rezultat je kolač koji izgleda poput poslastice iz najboljih poslastičarnica. Ukoliko do sada niste isprobali ovakav tip deserta, pravo je vreme da mu date šansu – sigurni smo da će postati jedan od vaših omiljenih.

Vreme pripreme:

  • 90 minuta

Sastojci:

Biskvit:

  • 7 belanaca
  • 100 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 1 prašak za pecivo
  • 70 g brašna
  • 20 g kakao praha
  • 130 ml čokoladnog mleka za natapanje

Krem:

  • 1200 ml mleka
  • 180 g griza
  • 220 g šećera
  • 3 vanilin šećera
  • 7 žumanaca
  • 250 g margarina ili putera
  • Dekoracija:
  • 250 g mlečne čokolade
  • 200 ml slatke pavlake

Priprema:

1. Za početak umutite belanca dok ne postanu čvrsta, pa postepeno dodajte šećer i vanilin šećer dok ne dobijete sjajnu, gustu smesu. Zatim lagano umešajte prosejano brašno, kakao i prašak za pecivo, vodeći računa da masa ostane vazdušasta. Smesu sipajte u pleh i ispecite biskvit dok lepo ne očvrsne. Dok je još vruć, ravnomerno ga prelijte toplim čokoladnim mlekom kako bi ostao mekan i sočan.

2. Dok se biskvit hladi, zakuvajte mleko sa šećerom i vanilin šećerom, pa dodajte griz uz konstantno mešanje. Kada se smesa zgusne, umešajte žumanca i vratite je na tihu vatru još kratko, tek toliko da se sve poveže. Ostavite da se ohladi, a zatim dodajte margarin ili puter sobne temperature i mutite dok ne dobijete gladak, svilenkast krem. Rasporedite ga preko ohlađenog biskvita.

3. Za završni sloj zagrejte slatku pavlaku do ivice ključanja, prelijte je preko iseckane čokolade i mešajte dok ne dobijete glatku, ujednačenu glazuru. Prelijte je preko krema, poravnajte i ostavite kolač u frižideru da se potpuno stegne. Kada se dobro ohladi, isecite ga na uredne kocke i uživajte u bogatom, raskošnom ukusu.

Bonus video:

01:00

Vojvođanski kare kao predlog za ručak

(Espreso/24sedam/Milica Lekić/prenosi:B.S.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.