Slavski kolač, Foto: Milovan Radmanovac / Alamy / Alamy / Profimedia

mnoge zanima

Slavski kolač bez jaja i mleka: Majstorski recept za sve domaćice koje prave posnu trpezu, sprema se veoma lako

Ako i vaša krsna slava ove godine "pada" u sredu ili petak, evo predloga kako da napravite najlepši posni slavski kolač.

Objavljeno: 30.10.2025. 18:48h

Kada se krsna slava obeležava sredom ili petkom, onda bi jelovnik i sve što se nalazi na slavskoj trpezi trebalo da bude posno.

A samim tim i slavski kolač, jedan od najvažnijih obeležja krsne slave, koji je simbol tela Isusa Hrista.

Stoga vam danas predstavljamo recept za posni slavski kolač, koji uspeva i početnicima u kuhinji, a koji će ukrasiti vašu trpezu uz samo malo truda i mnogo ljubavi.

Sastojci:

  • 700 gr brašna
  • 30 gr svežeg kvasaca
  • 500 ml kisele vode
  • 100 ml ulja
  • 1 kašičica šećera
  • 2 kašičice šećera

Priprema:

  1. Kvasac i šećer umutiti sa mlakom kiselom vodom i kašikom brašna, pa ostaviti da se "aktivira":
  2. Onda zamesiti testo tako što ćete dodati i ostale sastojke i mesiti tako da se ne lepi za ruke. Ostaviti ga na toplom mestu oko pola sata do 40 minuta da odmori.
  3. Potom testo ponovo premesiti i staviti u pleh obložen pek papirom i pustiti da naraste još 15 minuta.
  4. Potom peći na 250 stepeni oko 50 minuta.
  5. Kada je pečen, možete da napravite ukrase za slavski kolač i da ga dekorišete po želji.

Bonus video:

(Espreso/Glossy/A.V./prenosi:B.S.)