probajte
Slavite Svetog Luku? Evo kako da imate trpezu za pamćenje – 5 proverenih POSNIH jela, KAO BEOGRADSKOG IZ RESTORANA
Evo nekoliko predloga koji spajaju tradiciju i inovaciju
Sveti Luka je dan kada porodice širom Srbije okupljaju oko stola i slave u miru i zajedništvu. Ako želite da pripremite posna predjela koja će zadovoljiti sve goste, a da pritom ne budu komplikovana i skupa, evo nekoliko predloga koji spajaju tradiciju i inovaciju.
1. Posna slana bajadera
Ova trobojna posna bajadera nije samo lepa za oko, već i bogata ukusima – kombinacija sira, tunjevine, krastavčića i začina savršeno osvaja goste.
Sastojci:
800 g posnog sira
250 g posnog margarina
200 g prezli
100 g susama
1 konzerva tunjevine
1 kašičica aleve paprike
3 kisela krastavčića
manja veza svežeg peršuna
Priprema:
Kačkavalj ili sir izrendajte i umutite sa margarinom. Smesu podelite na tri jednaka dela:
Prvi deo: dodajte prezle i susam.
Drugi deo: umešajte oceđenu tunjevinu i alevu papriku.
Treći deo: dodajte sitno seckane krastavčiće i peršun.
Svaku smesu dobro izradite rukama.
U dublji pleh prvo stavite smesu sa prezlama, preko nje smesu sa tunjevinom, a na vrh smesu sa krastavčićima.
Poravnajte i ostavite u frižideru najmanje 3 sata da se stegne.
2. Pita sa ajvarom i pečurkama
Ovo posno predjelo spaja bogatstvo ajvara i nežnu teksturu šampinjona i praziluka – idealno za svaku priliku.
Sastojci:
kora za pitu
1 praziluk
200 g šampinjona
ajvar po ukusu
malo ulja
Priprema:
Praziluk sitno iseckajte i izdinstajte sa malo vode i ulja. Dodajte šampinjone i kuvajte dok voda skoro potpuno ne ispari. Ako ostane malo tečnosti, koristite je za premazivanje kora.
Uzimajte po tri kore: prvu lagano poprskajte uljem, drugu premažite vodom od šampinjona ili običnom vodom, treću skoro celu premažite ajvarom.
Na kraju, duž kore rasporedite izdinstane šampinjone sa prazilukom i uvijte.
Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 220°C dok pita ne porumeni.
3. Posna sarma – stari srpski specijalitet
Sarma je simbol domaće kuhinje i topline trpeze, a u posnoj verziji zadržava sve svoje čari.
Sastojci:
veća glavica kiselog ili slatkog kupusa
100 g seckanih oraha
1 krompir
manja glavica crnog i glavica belog luka
1 kašičica ljute tucane paprike
1/2 kašičice bibera
1 kašičica morske soli
2 kašike hladno ceđenog ulja
2 dl paradajz soka
2 dl vode
100 g skuvanog integralnog pirinča
100 g sojinih mrvica (ljuspice)
2-3 lista lovora
3 srednje šargarepe
1 veći koren paškanata
1 veći koren peršuna
veza peršuna
1 srednji celer
Priprema:
Zagrejte ulje i izdinstajte crni i beli luk sa malo vode. Dodajte iseckanu šargarepu, celer, paškanat i koren peršuna, dinstajte 7 minuta.
Dodajte začine i kuvajte još nekoliko minuta, zatim sklonite sa vatre i umešajte krompir, pirinač i prethodno natopljene sojine ljuspice.
Dodajte seckan peršun i orahe, malo paradajz soka i dobro izmešajte.
Listove kupusa prethodno obarite 7 minuta (slatki kupus) ili operite (kiseli kupus) i punite nadevom. Krajeve listova ušuškajte ka unutra i uvijte sarmice.
Poređajte u šerpu, nalijte rastvorom vode i paradajz soka, skuvajte, a zatim zapecite u rerni 20 minuta.
Ova posna predjela ne samo da poštuju običaje Svetog Luke, već donose i raznovrsne ukuse, boje i mirise na vaš sto. Bilo da pravite bajaderu, pitu ili sarmu, svaki recept donosi toplinu doma i osećaj zajedništva.
Foto: Shutterstock
4. Šampinjoni u marinadi
Posno, osvežavajuće i aromatično predjelo koje se odlično služi hladno.
Sastojci:
600 g šampinjona
sok 2 limuna
100 ml maslinovog ulja
200 ml supe od povrća
100 ml suvog čerija
so, biber
2 kašike meda
Priprema:
Šampinjone očistite i stavite u činiju, prelijte limunovim sokom i ostavite 10 minuta u frižideru.
Zagrejte maslinovo ulje i prodinstajte šampinjone. Dolijte supu i čeri, pustite da proključa.
Začinite solju, biberom i medom. Skinite sa šporeta i ostavite da se ohlade.
Marinirajte u frižideru tokom noći i ukrasite grančicama peršuna ili bosiljka.
5. Bobove pihtije
Kremasto i zasitno predjelo, jednostavno za pripremu, a efektno na stolu.
Sastojci:
1 kg zrelog boba
pola kašike brašna za zapršku
beli luk po ukusu
začinska paprika
Priprema:
Bob potopite u hladnu vodu 24 sata, zatim oljuštite i operite.
Kuvajte u hladnoj vodi 2–3 sata dok ne omekša.
Ispasirani bob začinite proprženim belim lukom i brašnom, po potrebi posolite.
Sipajte u plitke tanjire da se stegne, isecite na kocke i prelijte proprženom začinskom paprikom ili ukrasite crvenim lukom i mirođijom.
Ova posna predjela stvaraju bogatu i raznovrsnu slavsku trpezu, čuvaju duh tradicije i omogućavaju da svaki gost uživa u ukusima Svetog Luke.
Bonus video:
(Espreso/ Ona.rs / M.S.)