recept je tu
DA LI JE MOGUĆE DA JE OVO NAJJAČA ZAMENA ZA POMFRIT? Hrskavo, ukusno, zdravo i ne goji – a nije krompir!
Ovo povrće često ostane u senci svog “rođaka” peršuna
Zamena za pomfrit može da nam bude potrebna u raznim situacijama, u zavisnosti od zdravstvenih, dijetetskih, kulinarskih ili praktičnih razloga. Najčešće zamenu tražimo zbog zdravstvenih razloga, zbog raznovrsne ishrane ili zbog unosa više hranljivih materija. Kao zamena za pomfrit obično se koriste batat (slatki krompir), šargarepa, tikvice, celer, ali i paškanat.
Paškanat često ostane u senci svog “rođaka” peršuna
Paškanat je veoma zdravo povrće koje često ostane u senci svog “rođaka” peršuna. U poređenju sa srodnom šargarepom, paškanat sadrži dvostruko više vlakana i ima specifičan slatkasto-orašasti ukus. U plodu paškanata ima više ugljenih hidrata nego što je to slučaj sa izuzetno zdravom šaragerom tako da u doba kada šećer nije bio široko dostupan, upravo ova korenasta biljka koristila za zaslađivanje raznih jela.
Bogat je hranljivim sastojcima, dobar za supe. čorbe, umake, ali i kao zamena za pomfrit
Paškanat ima gotovo istu količinu kalijuma kao banana a bogat je vitaminom C, folatima i manganom, koji ima važnu ulogu u regulaciji šećera u krvi i moždanih funkcija. Sadrži i vitamine K i E, tiamin, vitamin B6, magnezijum, fosfor i cink kao i vredne antioksidanse, među kojima se ističu poliacetileni, za koje je dokazano da imaju antikancerogeno dejstvo. Većina korenastog povrća, uključujući i nepravedno zanemareni paškanat, dostupna je tokom cele zime pa sve do ranog proleća, što je pravo vreme da ga što češće koristite u pripremi jela.
Paškanat možete da koristite za pripremu supa, čorbica i umaka, može da se peče u rerni, a odličan je i kao kuvan i kao pire, ispasiran. U toj varijanti može da posluži kao dobra zamena za pire od krompira. Pire od paškanata će takođe biti vazdušasto zahvaljujući udelu skroba, a imaće niži glikemijski indeks, više vlakana i manje kalorija i sasvim nov i zanimljiv ukus.
Recept – paškanat kao zamena za pomfrit
Paškanat možete da upotrebite i za pripremu „lažnog“ pomfrita, koji će imati bogatu, orašastu aromu pomalo nalik na karamel i odlično će se slagati sa zimskim umacima i varivima.
1. Narežite paškanat na prutiće, poprskajte maslinovim uljem, posolite i pobiberite.
2. Pecite štapiće 20 do 25 minuta u rerni zagrejanoj na 230°C dok ne omekša i postane hrskav na ivicama.
3. Na kraju možete da pospete pečene štapiće svežim začinskim biljem poput ruzmarina ili bosiljka, ali i sitnim starim sirom.
Bonus video:
(Espreso / eklinka/M.S.)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!




