Foto: Printscreen/ Youtube/ Bakina kuhinja

zimnica

Turšija iz bureta bez konzervansa: Ništa bolje nećete spremiti najmilijima, pravi se brzo i uspeva svima

Jedina mana je što morate da čekate 30 dana pre nego što je probate

Objavljeno: 21.10.2025. 19:38h

Kada je zimnica u pitanju, ajvar je omiljena poslastica. Međutim, ništa manje ne zaostaje ni turšija, koja je osvežava i super se slaže sa srpskim specijalitetima.

Danas vam predstalvjamo recept za turšiju iz bureta, koja ne sadrži konzervans i koja se sprema veoma lako i jednostavno:

Sastojci:

  • 1,5 kg krastavaca
  • 1kg šargarepe
  • 1 kg karfiola
  • 1 kg papirke
  • 1 kg zelenog paradajza
  • 1 glavica crnog luka
  • 1 glavica belog luka

Za preliv

  • 3 litra vode
  • 100 gr krupne morske soli
  • 250 ml alkoholnog sirćeta
  • 1 kašika šećera
  • 6 zrna bibera
  • lovorov lista

Priprema:

Operite i očistite sve povrće. Šargarepu isecite na štapiće, karfiol na cvetove, papriku na krupnije komade. Zeleni paradajz ostavite ceo, kao i krastavce ako su manji.

Na dno bureta stavite par zrneta bibera, beli luk, lovorov list. Ređajte slojeve povrća (sirovog), a između slojeva dodajte crni i beli luk .

Napravite preliv tako što ćete vodu zagrejati do ključanja. Potom dodjate sve sastojke i mešajte dok se nerastvore. Ohladi smesu na sobnoj temperaturi

Potom prelijte povrće u buretu ohlađenim rastvorom. Povrće potpuno morate da prekrijete tečnošću. Stavite plastičku rešetku da pritisne povrće.

Bure držite na hladnom mestu. Povrevarajte na 3 do 5 dana da li je sve potopljeno, a ako nije, dolijte tečnost istog sastava.

Turšija je spremna za jelo posle mesec dana.

Bonus video:

(Espreso/Glossy/A.V./prenosi:B.S.)