prijatno
Majstorski recept iz bakine kuhinje: Krofna gibanica iz mafin kalupa – brza, sočna i naraste kao luda
Savršeno za doručak, večeru ili iznenadne goste.
Da li ste probali gibanicu u obliku krofne? Zaboravite klasično pleh jer vam Baka Jela danas donosi najbržu i najukusniju gibanicu iz mafin kalupa!
Kroz ovaj video, naučićete tajni trik kako da razvučete tanku koru, pripremite poseban, mekani fil od sira, jogurta i mleka, i oblikujete je tako da naraste u neodoljivu zlatnu krofnicu.
Pripremite sve sastojke, jer ovo morate probati – savršeno za doručak, večeru ili iznenadne goste!
Potrebno je:
- Tanke kore
- 150 gr sira
- 50 ml ulja,
- 200 ml jogurta
- malo mleka
- 3 jaja,
- soli po potrebi
- 1 praćak za pecivo
- mafini kalupi i papirne korpice
Priprema
Najpre u dubljoj činiji umutite tri jajeta, a zatim im dodajte jedan prašak za pecivo, 200 ml jogurta, oko 50 ml ulja i oko 100 do 150 grama usitnjenog sira. Ako sir nije dovoljno slan, obavezno dodajte malo soli u fil. Sve dobro promešajte dok ne dobijete tečni nadev. Pripremite papirne korpice i poređajte ih u mafin kalup.
Sada je red na kore: Uzmite prvu tanku koru, raširite je i samo je malo poprskajte uljem. Preko nje uzimate drugu koru koju ste celu umočili u nadev, pa je zgužvate skroz pri dnu prve kore. Preko tog zgužvanog dela možete dodati malo nadeva, sira i fila.
Zatim tu dvostruku, filovanu koru, počevši odozgo, skupite u tanku, finu harmoniku. Harmoniku onda jako dobro stežete i uvijate u krug, da bude čvrsta i da može lepo da stane u papirnu korpicu. Postupak ponovite sa svim korama.
Kada su sve pitice poređane u kalup, ostatak nadeva ravnomerno sipajte u svaku pitu. Ako vam na kraju nestane nadeva, možete dodati jedno jaje, malo sira i jogurta, pa time prelijte svaku piticu pre nego što se stave u rernu.
Pecite u rerni zagrejanoj na 200 stepeni Celzijusa u trajanju od 45 do 50 minuta, dok lepo ne narastu i dobiju zlatnu boju. Fantastičan i brz zalogaj je spreman!
Bonus video:
(Espreso)