poslastica
Kolač spreman očas posla i topi se u ustima: Ništa slađe dugo niste probali, odmah zapišite recept
Mekan, sočan i jednostavan za pripremu.
Brzi kolač sa kafom koji se topi u ustima idealan je desert za sve koji vole aromatične i sočne poslastice spremne za tren oka.
Ovaj kolač sa kafom spoj je nežnog testa i bogatog mirisa kafe, idealan za ljubitelje slatkog i aromatičnog deserta. Mekan, sočan i jednostavan za pripremu, savršen je za popodnevnu užinu ili posle obroka uz šolju kafe. Uz malo oraha ili glazuru od čokolade možete ga dodatno obogatiti i učiniti raskošnijim.
Sastojci:
Za testo
- 1 1/2 kašike instant kafe
- 80 ml toplog mleka
- 3 jajeta
- ¼ kašičice soli
- 175 g šećera
- 80 ml biljnog ulja
- 200 g običnog brašna
- 1 kašičica praška za pecivo
- 1 kašičica ekstrakta vanile
Za preliv
- 90 g šećera u prahu
- 2–3 kašike mleka pomešano sa 1 kašičicom instant kafe
- Dodatno (po želji)
- Malo seckanih oraha
- Otopljena čokolada
Priprema:
Priprema testa
Rastvorite instant kafu u toplom mleku i ostavite da se prohladi. Umutite jaja sa šećerom i solju dok ne postanu penasta. Dodajte ulje, vanilu, esenciju badema i ohlađenu kafu, pa sjedinite. Umešajte prosejano brašno sa praškom za pecivo laganim pokretima.
Pečenje kolača
Sipajte smesu u pleh 20 x 20 cm obložen papirom za pečenje. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 175°C 30–35 minuta, dok čačkalica zabodena u sredinu ne izađe čista. Ostavite kolač da se ohladi.
Preliv i dekoracija
Pomešajte šećer u prahu sa mlekom i kafom i prelijte ohlađeni kolač. Po želji pospite seckanim orasima ili prelijte otopljenom čokoladom.
Bonus video:
(Espreso/Stvar ukusa/prenosi:B.S.)