Domaćinska proja spremna očas posla: Ovaj sastojak daje joj poseban šmek, recept će vam tražiti baš svi
Proja, Foto: Bakina kuhinja

prijatno

Domaćinska proja spremna očas posla: Ovaj sastojak daje joj poseban šmek, recept će vam tražiti baš svi

Uz šolju od 200 ml lako ćete odmeriti sve sastojke.

Objavljeno:

Proja je jedno od najomiljenijih jela domaće kuhinje – jednostavna, ukusna i zasitna. Svaka domaćica ima svoj recept, ali ovaj način pripreme "na šolje" spaja tradiciju i praktičnost. Uz šolju od 200 ml lako ćete odmeriti sve sastojke i za kratko vreme pripremiti proju koja je savršena za doručak, večeru ili užinu.

Sastojci (šolja od 200 ml)

  • 2 jaja
  • 1 šolja kukuruznog brašna ili palente
  • 1 šolja belog brašna
  • 1 šolja jogurta
  • ½ šolje ulja
  • ½ šolje vode (obične ili kisele)
  • 1 kesica praška za pecivo
  • ½ ravne kašičice soli
  • 300 g sira (feta ili domaći beli sir)

Priprema

U većoj posudi sjedinite kukuruzno brašno, belo brašno, prašak za pecivo i so. Dodajte jaja, jogurt, ulje i vodu (ili kiselu vodu), pa sve dobro izmešajte varjačom ili mikserom dok se ne dobije ujednačena smesa.

Dodavanje sira:

U smesu ubacite izmrvljen sir i lagano promešajte da se ravnomerno rasporedi.

Pečenje:

Smesu sipajte u podmazan i brašnom posut pleh ili u silikonske kalupe za projice (njih ne treba podmazivati). Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 220°C oko 25–30 minuta, dok ne dobije zlatno-smeđu koricu.

Posluživanje:

Pečenu proju izvadite iz rerne, kratko prohladite, pa poslužite uz jogurt, kiselo mleko, ajvar ili domaće suhomesnate proizvode.

Bonus video:

01:00

Vojvođanski kare kao predlog za ručak

(Espreso/Stil/prenosi:B.S.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.