Kesten, Foto: Profimedia

da li ste znali?

Evo šta se dešava u vašem organizmu ako pojedete samo 1 pečeni kesten dnevno! Odmah se pokreće ovaj ORGAN!

Može se koristiti kao dodatak ishrani u pečenom ili kuvanom obliku, kao i u desertima, a brašno od kestena je odlična zamena za bezglutenska brašna

Objavljeno: 01.10.2025. 14:26h

Kesten je dobar za zdravlje jer je bogat vlaknima, vitaminima B i C, kalijumom, magnezijumom i antioksidansima, te doprinosi boljem varenju, zdravlju srca i krvnih sudova, jačanju imuniteta, stabilizaciji nivoa šećera u krvi i štiti od oksidativnog stresa. Može se koristiti kao dodatak ishrani u pečenom ili kuvanom obliku, kao i u desertima, a brašno od kestena je odlična zamena za bezglutenska brašna.

Prednosti jedenja kestena

Poboljšava probavu:

foto: Profimedia

Kesten je bogat vlaknima, što pomaže u normalizaciji rada creva, snižavanju LDL (lošeg) holesterola i održavanju zdrave telesne težine.

Doprinosi zdravlju srca i krvnih sudova:

Sadrži kalijum i magnezijum, ključne za regulaciju krvnog pritiska i pravilnu funkciju srca. Polifenoli i nezasićene masne kiseline štite od oksidativnog stresa.

Stabilizuje nivo šećera u krvi:

foto: Profimedia

Kesteni sadrže složene ugljene hidrate koji se sporije vare, obezbeđujući konstantan nivo energije i sprečavajući nagle skokove šećera u krvi.

Jača imunitet:

Bogat je vitaminom C i antioksidansima, koji jačaju imunitet i štite ćelije od oštećenja.

Podstiče zdravlje mozga:

Sadrži nekoliko vitamina B (poput tiamina, folata i B6), koji su neophodni za zdravlje i funkcionisanje mozga.

foto: Profimedia

Dobar je za trudnice:

Visok sadržaj folne kiseline (folata) ključan je za razvoj fetusa i prevenciju neuroloških oštećenja.

Kako jesti kesten

Pečen ili kuvan: Može biti odličan dodatak salatama i supama.

U desertima: Pored ukusa, dodaje nutritivnu vrednost kolačima i pudinzima.

Kao brašno: Brašno od kestena je odlična zamena za pšenično brašno u bezglutenskim receptima.

Bonus video:

(Espreso)