probajte
Starinski recept za gomboce sa kojim nema promašaja: Majstorski trikovi domaćica zlata su vredni, ukus osvaja
Ako ih nikada niste pravili ili su prethodni pokušaji bili piši propalo nemate razloga za brigu, jer je ovo recept koji jednostavno svima uspeva
Nekada je kuća tokom leta, ali i zimi mirisala na te čuvene knedle ili gomoboce, kako ih ko zove, a ukućani su se utrkivali ko će prvi da zgrabi jednu sa tanjira.
Sada imate priliku da vratite detinjstvo makar na nekoliko trenutaka, koliko vam je potrebno da smažete ukusnu lopticu punjenu šljivom koja se topi u ustima.
Bake su znale i trik, kako da testo bude mekano, ali ne dekavo. Tajna je u tome da dobro ispasirate krompir i da ne dodajete mnogo brašna. Osim toga, nemojte da koristite mikeser, nego sve radite gnječilicom, a puter je obavezan.
Sastojci za gomboce:
Za testo:
- 400-500 g krompira
- 300-350 g brašna
- 15-20 šljiva
- 50 g putera
- 2 jajeta
- prstohvat soli
- 5 kašika griza
- 1 vanilin šećer
Za preliv:
- 250 g prezli
- 150 g putera
- 80 g šećera
- 1 vanilin šećer
Priprema gomboca
- Krompir skuvajte, pa dok je vruć dodajte vanilin šećer, so i jaja. Ispasirajte gnječilicom da napravite pire. Zatim dodajte puter i gnječilicom mešajte dok se sve lepo ne sjedini.
- Kada se krompir prohladi dodajte griz i postepeno dodajte brašno.
- Rukama umesite testo, pazite da ne preterate sa brašnom, testo ne sme da se lepi za prste, ali treba da bude mekano.
- Prebacite testo na pobrašnjenu površinu i oblikujte loptice. Ako se testo još malo lepi slobodno ga pospite brašnom. Malo spoljoštite rukama, pa ubacite šljivu kojoj ste izvukli košticu. Obmotajte testo oko šljive.
- Testo treba da je što tanje, tako će knedla biti ukusnija.
- Istopite puter, pa dodajte prezle. Pecite dok ne dobiju zlatno žutu boju, povremeno promešajte. U prohlađene prezle dodajte šećer i vanilin šećer i promešajte.
- U vodu sipajte ulje i ostavite da provri, zatim smanjte temperaturu i ubacite knedle.
- Kada isplivaju na površinu, ostavite još minuta, pa vadite i uvaljajte u prezle.
Bonus video:
(Espreso/Glossy/Ilić Milica/prenosi:B.S.)