Foto: Bakina kuhinja

neodoljiv ukus

Starinski kolač sa jabukama spreman za tili čas: Ovaj ukus zapamtiće baš svi, odmah zapišite recept

Ovaj kolač pogodan je i za brze, svakodnevne poslastice, ali i kao elegantan kolač uz popodnevni čaj ili kafu.

Objavljeno: 21.08.2025. 15:00h

Ruska šarlota je tradicionalni kolač koji potiče izruske kuhinjei važi za jedan od najjednostavnijih deserata sa jabukama. Sočne jabuke u kombinaciji sa mekanim biskvitnim testom daju lagan, mirisan i osvežavajući kolač koji se često priprema u jesen i zimu, kada su jabuke najkvalitetnije. Pogodan je i za brze, svakodnevne poslastice, ali i kao elegantan kolač uz popodnevni čaj ili kafu.

Opis kolača

Kolač je mekan i prozračan, sa sočnim jabukama koje unose blagu kiselkastu notu. Šarlota se često posipa šećerom u prahu ili cimetom, a može se služiti topla ili hladna. Njena čar je u jednostavnosti – potrebni su samo osnovni sastojci koje obično imamo kod kuće.

Kuhinja: Ruska

Tip jela: Kolač / desert

Vreme pripreme: 15 minuta

Ukupno vreme pripreme: 50 minuta

Kalorije (po parčetu): oko 220 kcal

Broj porcija: 8

Težina pripreme: Lako

Sastojci

  • 4 jaja
  • 200 g šećera
  • 1 kašičica vanilin šećera
  • 180 g brašna
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • 3–4 srednje jabuke (kisele sorte, npr. granny smith)
  • 1 kašičica cimeta (po želji)
  • malo putera i brašna za podmazivanje kalupa
  • šećer u prahu za posipanje

Priprema

Priprema jabuka: Operite i oljuštite jabuke, isecite ih na tanke kriške. Po želji pospite ih cimetom i ostavite sa strane.

Pravljenje smese: Umutite jaja sa šećerom i vanilin šećerom dok ne dobijete penastu smesu. Dodajte prosejano brašno pomešano sa praškom za pecivo i lagano umešajte.

Slaganje kolača: Kalup (26 cm) podmažite puterom i pospite brašnom. Na dno rasporedite jabuke, a preko sipajte pripremljeno testo.

Pečenje: Pecite u unapred zagrejanoj rerni na 180°C oko 35 minuta, dok kolač ne porumeni i ne dobije finu koricu.

Posluživanje: Ostavite da se prohladi, zatim pospite šećerom u prahu. Služite samostalno ili uz kuglu sladoleda od vanile.

Bonus video:

(Espreso/Stil/prenosi:B.S.)