U Jugi nije bilo kuće u kojoj se nije spremao ovaj doručak: Ukus vraća u detinjstvo, a obrok je gotov očas posla
Foto: Fabin Ponce / Alamy / Alamy / Profimedia

prijatno

U Jugi nije bilo kuće u kojoj se nije spremao ovaj doručak: Ukus vraća u detinjstvo, a obrok je gotov očas posla

Jednostavno, jeftino i zasitno jelo koje je odličan izbor za doručak.

Objavljeno: 09:35h

Evo jednog autentičnog recepta za sirotinjski doručak koji se često spremao u Jugoslaviji – jednostavno, jeftino i zasitno jelo koje se i danas rado priprema:

Sirotinjski doručak (prženi hleb sa jajima i lukom)

Sastojci:

  • 4–5 kriški starog hleba
  • 2–3 jajeta
  • 1 glavica crnog luka (ili mladi luk ako je sezona)
  • Malo ulja ili masti
  • So i biber po ukusu

(Opcionalno: beli luk, aleva paprika, sir ili kiselo mleko sa strane)

Priprema:

Iseckaj crni luk na rebarca ili kockice i proprži ga na malo ulja dok ne omekša i blago porumeni. Iseci hleb na kockice ili trakice (ako je bajat, još bolje), i dodaj ga u tiganj da se proprži sa lukom. Mešaj dok hleb ne upije deo masnoće i postane zlatno-smeđi. Umuti jaja sa malo soli i bibera, pa ih prelij preko hleba i luka. Mešaj lagano dok se jaja ne isprže i sve ne sjedini. Po želji pospi sa malo aleve paprike, ili serviraj uz kiselo mleko, turšiju ili jogurt.

Ovo jelo se nekad jelo i bez jaja, samo sa proprženim hlebom i lukom, ili se dodavalo parče sira, čvarci ili ono što se imalo u kući. Često se služilo uz čaj od nane ili domaći surutku.

Bonus video:

01:43

JEDNOSTVAN RUČAK UZ SLATKIŠ NA KRAJU NA ZLATIBORSKI NAČIN! Obradujte ukućane ovim receptom: Brzo, lako, a ukusno

(Espreso/Stil/prenosi:B.S.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.