NJAM, NJAM
Recept za pasulj Steve Karapandže oduševljava Balkance decenijama: Dodaje samo jednu stvar i ukus je savršen
Stevo Karapandža, jedan od najpoznatijih kulinara bivše Jugoslavije, ostao je zapamćen po neponovljivim receptima
Pasulj je jelo koje većina ljudi voli, ali recept čuvenog kuvara Steve Karapandže podiže ga na potpuno novi nivo. Njegov čorbasti pasulj se decenijama smatra neprikosnovenim – i to s dobrim razlogom!
Stevo Karapandža, jedan od najpoznatijih kulinara bivše Jugoslavije, ostao je zapamćen po neponovljivim receptima koji i danas žive u domaćim kuhinjama. Njegov pasulj je pravo remek-delo ukusa, a evo i kako se sprema.
Sastojci:
450 g pasulja (tetovac ili gradištanac)
2 šargarepe
2 glavice crnog luka
1 struk praziluka
2 lovorova lista
300 g suvog mesa (krtina ili rebarca)
1 kašičica crvene mlevene paprike
1/2 kašičice mlevenog bibera
1 kašika biljnog začina
2 kašike brašna
30 ml ulja
So po ukusu
Priprema:
Pasulj se prethodno potopi u vodu preko noći. Sutradan se prokuva desetak minuta, baci se prva voda i sipa nova – po mogućstvu topla. U pasulj se dodaju sitno seckani crni luk, lovorov list, šargarepa i praziluk. Dodaje se i suvo meso, pa se sve kuva 1,5 do 2 sata.
Na kraju se pravi jednostavna zaprška od ulja, brašna i crvene paprike. Ona se dodaje u pasulj zajedno sa začinima, pa se sve još kratko prokuva.
Rezultat? Gust, bogat i savršeno začinjen čorbasti pasulj koji oduševljava već nakon prve kašike..
(Espreso/Pink/DČ)