Pita, Foto: springtime78 / Alamy / Alamy / Profimedia

ZA PRAVE GURMANE

Tradicionalni makedonski specijalitet prste da poližete: Obavezno probajte majstorski recept za najslasniju pitu

Ova pita svideće se i celoj porodici.

Objavljeno: 03.07.2025. 18:56h > 19:21h

Ovaj specijalitet se tradicionalno sprema u Makedoniji, a liči na picu i turski pide, reč je o makedonskoj pastrmajliji.

Sastojci:

  • 1kg brašna
  • 400ml tople vode
  • 1kocka svežeg kvasca
  • 2 kašičice so
  • 2 kasicice secer

fil:

  • oko 1kg svinjskog mesa, prethodno posoljenog 2-3 dana. Mozete koristiti janjeće ili pileće meso.
  • crna biber,
  • crvena paprika
  • origano
  • malo ulja
  • svinjska mast
  • jaja

Priprema:

Umesite testo od bražna, vode, soli šećera i kvasca. Ostavite na toplom mestu da nadođe. Prethodno posoljeno meso nasečemo na manje kockice, dodamo biber, papriku, origano i malo ulja. Sve dobro promešamo. Napravimo osam čamčića i punimo smesom. Stavimo mast preko ili maslac i pećemo 15 minuta na 200 stepeni. Na kraju dodamo jaje i još malo zapečemo.

Bonus video:

(Espreso/Najžena/prenosi:B.S.)