Ručak, Foto: Fabin Ponce / Alamy / Alamy / Profimedia

prijatno

Letnji ručak prste da poližete: Za pola sata na stolu ćete imati ovaj sočni specijalitet, odmah zapišite recept

Ako tražite ručak koji je lagan, ukusan i gotov za pola sata – ovo je recept koji ćete praviti cele sezone.

Objavljeno: 02.07.2025. 17:35h

Tikvice su fenomenalan saveznik u kuhinji tokom toplih dana – niskokalorične, osvežavajuće.

Uz to su vrlo praktične i mogu da se iskoriste na bezbroj načina tokom leta (posebno preporučujemo lažne sarmice od tikvica!), a jedan od omiljenih je punjenje.

U ovom receptu kombinujemo ih sa mekanom piletinom, čeri paradajzom i neodoljivim sirom. Sve se sprema brzo, lako i peče dok korica od sira ne bude savršeno zlatna.

Sastojci:

  • 2 tikvice srednje veličine
  • 1,5 šolja skuvanog pilećeg mesa po izboru, iseckanog na kockice
  • 3 kašike maslinovog ulja
  • ½ glavice crnog luka srednje veličine
  • ½ kašičice belog luka u prahu
  • 7 čeri paradajza
  • ½ šolje rendanog parmezana (ili sira po ukusu)
  • 1 kašičica origana
  • so i biber po ukusu
  • ¾ šolje pavlake za kuvanje
  • ½ čedar sira

Priprema

  1. Uključite rernu na 200°C, da se greje, pa podmažite posudu za pečenje maslinovim uljem ili, još bolje, avokadom.
  2. Operite tikvice, odsecite im krajeve, pa ih izdubite tako da dobijete oblik čamca. "Meso" tikvica iscedite i sklonite na strani.
  3. Poprskajte tikvice maslinovim uljem, začinite solju i biberom, pa stavite da se peče oko 15 minuta.
  4. U međuvremenu na malo ulja prodinstajte sitno seckan luk, pa mu dodajte čeri paradajz isečen na četvrtine, kuvanu piletinu, izdubljenu unutrašnjost tikvica, origano i beli luk u prahu, pa sve promešajte i ostavite da se krčka 2-3 minuta.
  5. Potom nalijte neutralnu pavlaku i pospite rendanom polovinom šolje parmezana ili drugog sira i ostavite da se krčka kratko.
  6. Ubrusom istapkajte zapečene tikvice kako biste ih osušili. Zahvatajte smesu kašikom i filujte tikvice, pa preko smese pospite rendani čedar sir.
  7. Vratite u rernu na još 10 minuta i po želji dodajte začinsko bilje preko svega.

Bonus video:

(Espreso/Glossy/T.S.R./prenosi:B.S.)