Ručak, Foto: Fabin Ponce / Alamy / Alamy / Profimedia

prijatno

Bugarski sataraš prste da poližete: Razlikuje se od tradicionalnog i gurmanski je sprecijalitet, zapišite recept

Najčešće se priprema s više paradajza, paprike i često uz dodatak jaja, sira ili čak mesa.

Objavljeno: 23.06.2025. 18:22h

Bugarski sataraš je sličan tradicionalnom balkanskom satarašu, ali ima nekoliko karakterističnih razlika – najčešće se priprema s više paradajza, paprike i često uz dodatak jaja, sira ili čak mesa.

Sastojci:

  • 300–400 g mlevenog mesa (najčešće mešano: junetina i svinjetina, ali može i piletina)
  • 1 glavica crnog luka
  • 3 paprike (raznih boja za ukus i boju)
  • 2–3 zrela paradajza (ili 1 čaša pasiranog paradajza)
  • 2 jaja (opciono)
  • 100 g belog sira (opciono, za kremast ukus)
  • So, biber, suvi biljni začin
  • Ulje
  • Peršun ili sveži bosiljak za dekoraciju

Priprema:

Priprema mesa:

  • U dubljem tiganju ili šerpi zagrejte malo ulja.
  • Dodajte sitno seckan luk i pržite dok ne postane staklast.
  • Ubacite mleveno meso i pržite ga uz mešanje dok ne promeni boju i ne počne da se prži (oko 10 minuta). Posolite, pobiberite i dodajte po želji malo suvog začina.

Dodavanje povrća:

  • Dodajte seckane paprike i dinstajte dok ne omekšaju (10 minuta).
  • Potom dodajte oguljeni i seckani paradajz ili pasirani paradajz. Kuvajte na srednje jakoj vatri dok se sve lepo ne sjedini i višak tečnosti ne ispari (još 10–15 minuta).
  • Jaja i sir (opciono):
  • Ako želiš dodatnu punoću jela, umuti 2 jaja i dodaj ih u smesu. Mešaj dok se jaja ne stegnu. Pred kraj dodaj izmrvljen sir za blagu kremastost i dodatni ukus.

Finalno začinjavanje:

Po ukusu dodatno posoli i pobiberi. Umesto peršuna, možeš dodati i sveži bosiljak za osvežavajuću notu.

Bonus video:

(Espreso/Stil/prenosi:B.S.)