pažnja
Ovako Sofija Loren pravi tiramisu! Izašao ceo postupak pripreme, srpske domaćice će se posramiti
Danas je omiljen u svim delovima sveta, a sada je isplivao recept koji lično priprema jedna od najlepših žena svih vremena- Sofija Loren.
Tiramisu– što prema dijalektu iz Treviza znači "podigni me" ili "razveseli me" – prvi put u italijanskim kuvarima pomenut je šezdesetih godina prošlog veka.
Danas je omiljen u svim delovima sveta, a sada je isplivao recept koji lično priprema jedna od najlepših žena svih vremena- Sofija Loren.
Potrebni sastojci
3 jaja (odvojiti žumanca i belanca)
5 kašika šećera
170 g maskarpone sira
oko 36 komada piškota
1 šoljica likera od pomorandže
1 šoljica espresso kafe
60 grama čokolade za kuvanje, narendane
pola šoljice kakaa u prahu
Priprema
Najpre dobro izmiksajte žumanca i šećer. U drugoj posudi umutite čvrsti sneg od belanaca, a u trećoj, većoj, smesu od žumanaca i šećera sjedinite sa maskarponeom. Potom dodajte šne i mutite dok ne dobijete finu kremastu masu.
Piškote slažite gusto, jednu do druge, na tanjir za posluživanje prečnika 25 cm. Kašikom prelijte otprilike pola likera i pola espressa po piškoti. Piškote prelijte mešavinom maskarponea i narendane čokolade, pa pospite s nešto više od pola količine kakaa. Zatim stavite drugi sloj piškota i prelijte ostatkom likera i espressa.
Tiramisu stavite u frižider da odstoji bar jedan dan. Neposredno pre posluživanja pospite preostalim kakaom. I to je to. Kad jednom probate čuveni italijanski desert po receptu Sofije Loren, zaboravićete na sve druge poslastice!
(Espreso/Blic žena/prenela PV)