Tiramisu, Foto: Albert Gonzlez / Alamy / Alamy / Profimedia

pažnja

Ovako Sofija Loren pravi tiramisu! Izašao ceo postupak pripreme, srpske domaćice će se posramiti

Danas je omiljen u svim delovima sveta, a sada je isplivao recept koji lično priprema jedna od najlepših žena svih vremena- Sofija Loren.

Objavljeno: 23.06.2025. 11:06h > 11:08h

Tiramisu– što prema dijalektu iz Treviza znači "podigni me" ili "razveseli me" – prvi put u italijanskim kuvarima pomenut je šezdesetih godina prošlog veka.

Danas je omiljen u svim delovima sveta, a sada je isplivao recept koji lično priprema jedna od najlepših žena svih vremena- Sofija Loren.

Sofijafoto: EPA-EFE/NINA PROMMER

Potrebni sastojci

3 jaja (odvojiti žumanca i belanca)

5 kašika šećera

170 g maskarpone sira

oko 36 komada piškota

1 šoljica likera od pomorandže

1 šoljica espresso kafe

60 grama čokolade za kuvanje, narendane

pola šoljice kakaa u prahu

Priprema

Najpre dobro izmiksajte žumanca i šećer. U drugoj posudi umutite čvrsti sneg od belanaca, a u trećoj, većoj, smesu od žumanaca i šećera sjedinite sa maskarponeom. Potom dodajte šne i mutite dok ne dobijete finu kremastu masu.

Piškote slažite gusto, jednu do druge, na tanjir za posluživanje prečnika 25 cm. Kašikom prelijte otprilike pola likera i pola espressa po piškoti. Piškote prelijte mešavinom maskarponea i narendane čokolade, pa pospite s nešto više od pola količine kakaa. Zatim stavite drugi sloj piškota i prelijte ostatkom likera i espressa.

Tiramisu stavite u frižider da odstoji bar jedan dan. Neposredno pre posluživanja pospite preostalim kakaom. I to je to. Kad jednom probate čuveni italijanski desert po receptu Sofije Loren, zaboravićete na sve druge poslastice!

(Espreso/Blic žena/prenela PV)