Za ovu starinsku pitu kažu da je najsočnija! Ne zna se da li je zdravija ili mekanija, a testo se ni ne razvija
Pita, Foto: Stefan Simonovski / Alamy / Alamy / Profimedia

spremna za pola sata

Za ovu starinsku pitu kažu da je najsočnija! Ne zna se da li je zdravija ili mekanija, a testo se ni ne razvija

Pita se može jesti topla, ali je čak još ukusnija kada odstoji i "slegne" se.

Objavljeno:

Ova pita bez kora je pravi dokaz da najjednostavnije stvari mogu biti i najslasnije.

Ne morate da razvijate testo, ni da sečete kore, samo izmešate sve u jednoj činiji, ubacite u rernu i uživate u najsočnijem zalogaju koji savršeno ide uz jogurt, kefir ili šolju čaja. A uz to, lako je prilagodljiva, možete je obogatiti šunkom, pečurkama ili čak dodati malo kuvanog krompira.

Potrebni sastojci za 4 porcije:

2 veće tikvice (narendane i dobro oceđene)

200 g belog sira (feta ili domaći)

3 jaja

100 ml jogurta ili pavlake

100 ml ulja

4 kašike brašna (može i kukuruzno ili griz za drugačiju teksturu)

1/2 kesice praška za pecivo

1 veća glavica crnog luka (sitno seckana)

1 šaka seckanog peršuna ili mirođije

So i biber po ukusu

50 g kačkavalja (za posipanje preko)

Priprema:

Tikvice
Tikvicefoto: Printscreen/Youtube/ KAZAN

Tikvice narendajte, posolite i ostavite da puste vodu 10–15 minuta. Potom ih dobro iscedite rukama ili kroz cediljku. U velikoj činiji umutite jaja, dodajte sir, jogurt, ulje, brašno i prašak za pecivo. Umiješajte seckani crni luk, začinsko bilje i oceđene tikvice. Začinite po ukusu.

Sipajte smesu u nauljen pleh (okrugli ili četvrtasti). Pospite rendanim kačkavaljem preko. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 200°C oko 30–40 minuta, dok ne porumeni i ne uhvati zlatnu koricu.

Ako volite bogatije ukuse, dodajte u smesu iseckanu šunku, propržene pečurke ili malo kuvanog krompira.

Umesto običnog brašna, možete koristiti griz za rustičniju teksturu.

Pita se može jesti topla, ali je čak još ukusnija kada odstoji i "slegne" se.

Prijatno!

02:23

OVOM LETU SE NE NAZIRE KRAJ Ristić izneo prognoze za leto: Vrelina će se nastaviti tokom septembra, većina julskih dana preko 40 stepeni

(Espreso/ona.telegraf/prenela PV)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.