Kolač, Foto: Albert Gonzlez / Alamy / Alamy / Profimedia

poslastica

Kremasta torta koja se ne peče, a svaki zalogaj pravo je uživanje: Uspeva baš svima i topi se u ustima

Jede vam se slatko, a ne znate šta da spremate? Predstavljamo vam kraljicu među poslasticama.

Objavljeno: 06.06.2025. 17:19h

Brze i ukusne poslastice su nam omiljene u svako doba godine, a pogotovo kada je napolju previše toplo da bismo stajali predugo kraj šporeta i spremali omiljene torte.

Ovog puta smo za vas pripremili jednostavan recept za tortu za piškotama koja se ne peče, a koja se bukvalno topi u ustima.

Najteži deo jeste sačekati sat vremena da se stegne u frižideru.

Sastojci:

  • 300 gr piškota
  • 100 ml kafe
  • 2 žumanca
  • 150 gr šećera
  • 50 grama gustina
  • 2 limuna
  • 1 l mleka
  • 100 gr bele čokolade

Priprema:

  1. Isecite piškote po dužini i poređajte ih u krug kao u videu. Prelijte ih kafom, pa stavite obruč za kalup od 20 cm.
  2. Odvojite belanca od žumanca.
  3. Žumanca skuvajte sa šećerom, pa dodajte gustin sve vreme mešajući.
  4. Potom isecite limun i iscedite ga, pa ga dodajte filu.
  5. Dodajte mleko i kuvajte 10 minuta na tihoj vatri. Nakon toga dodajte i belu čokoladu i mešajte dok ne dobijete gušći fil.
  6. Preko donjeg sloja piškota, stavite fil, pa lepo rasporedite.
  7. Potom poređajte piškote sa strane i preko fila dodajte još jedan sloj piškota.
  8. Potom isecite limun i iscedite ga, pa ga dodajte filu.
  9. Dodajte mleko i kuvajte 10 minuta na tihoj vatri. Nakon toga dodajte i belu čokoladu i mešajte dok ne dobijete gušći fil.
  10. Preko donjeg sloja piškota, stavite fil, pa lepo rasporedite.
  11. Potom poređajte piškote sa strane kao na snimku i preko fila dodajte još jedan sloj piškota.
  12. Nakon toga dok ne utrošite materijal, dodajte sloj fila, pa sloj piškota vodeći računa da odozgo budu pškote.
  13. Stavite u frižider na sat vremena da se stegne, pa je secite i uživajte.

Bonus video:

(Espreso/Glossy/A.V./prenosi:B.S.)