prste da poližeš
Nema tog ko ne voli patišpanj rolat: Džem od borovnice za ukusna letnja jutra, a spremanje prava sitnica
Mek, vazdušast i osvežavajuć!
Ovaj lagani patišpanj rolat, punjen domaćim džemom od borovnica i kremom od sira, prava je poslastica koja izgleda impresivno, a lako se pravi.
Sastojci:
Za patišpanj testo:
3 jajeta
1 kesica vanilin šećera
prstohvat soli
80 g šećera
50 g mleka (sobne temperature)
120 g brašna
1 kašičica kakao praha (za šablon, po želji)
Za džem od borovnica:
200 g borovnica
15 g kukuruznog skroba
30 g šećera
Za kremu:
200 g krem sira
60 g šećera u prahu
200 g slatke pavlake
Priprema:
Mek, vazdušast i osvežavajuć rolat sa domaćim džemom od borovnica i laganom kremom od sira – savršen za posebne prilike ili kao desert uz popodnevnu kafu.
Savet:
Dobro umutite jaja dok ne posvetle i utrostruče se – to je tajna laganog, sunđerastog biskvita bez potrebe za praškom za pecivo.
Pripremite džem: U šerpici pomešajte borovnice, šećer i skrob. Kuvajte na srednjoj vatri dok se ne zgusne. Ostavite da se ohladi.
Napravite testo: Umutite jaja sa vanilin šećerom, običnim šećerom i solju dok ne postanu penasta i svetla. Dodajte mleko, pa pažljivo umešajte brašno. Po želji, deo smese pomešajte s kakaom i pomoću kese napravite šablon na papiru za pečenje, zamrznite na 15 minuta, pa preko toga sipajte ostatak smese.
Sipajte smesu u pleh obložen papirom i pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 170 °C oko 12–15 minuta. Odmah urolajte zajedno s papirom i ostavite da se ohladi.
Napravite kremu: Umutite pavlaku u čvrst šlag. U drugoj posudi umutite krem sir sa šećerom u prahu, pa pažljivo sjedinite s pavlakom.
Odmotajte patišpanj, premažite kremom, pa džemom. Ponovo ga urolajte, zamotajte u foliju i stavite u frižider na najmanje 2 sata.
Bonus video:
(Espreso/Stvar ukusa mondo.rs/Preneo D.M.)