Doktori kažu da izbegavate ovakav ručak, ali 1 hrana iz konzerve je zdrava! Može se jesti 2-3 puta nedeljno - šok
Foto: Vlad Deep / Alamy / Alamy / Profimedia

niste znali

Doktori kažu da izbegavate ovakav ručak, ali 1 hrana iz konzerve je zdrava! Može se jesti 2-3 puta nedeljno - šok

Nedeljno se preporučuju dve do tri porcije

Objavljeno:

Konzervisanje hranu održava svežom, naročito onu koja je sklona razvoju raznih patogena.

Međutim, prilikom konzervisanja određenih namirnica, izgube se njihovi hranljivi sastojci.

“Rezultat je, nažalost, značajan gubitak nutrijenata, ali jednom kad se konzervira voće ili povrće, tako može stajati godinama, sigurno je od opasnih mikroorganizama”, objašnjava nutricionistkinja dr Džes Kording i otkriva koja je, prema mišljenju struke, najzdravija konzervisana hrana.

To su sardine u konzervi, ali i druga konzervisana riba koja je pristupačan izvor proteina, ali i održiva i ne zahteva dugu pripremu ili kuvanje. Dodavanje konzervisane ribe u ishranu ima brojne zdravstvene prednosti.

Konzervusana hrana, Konzerve
foto: Profimedia

Konzervisane sardine obično imaju manje žive od mnogih drugih vrsta ribe i smatraju se jednim od najboljih izbora morske hrane, pogotovo ako vam sveža riba nije dostupna”, rekla je Kording.

S njima, dodaje, unosimo veliku količinu proteina, vitamina D i protivupalnih omega-3 masnih kiselina. Nedeljno se preporučuju dve do tri porcije ribe s niskim udelom žive, a Kording savetuje da je pomešate s testeninom, sirom ili krekerima za užinu.

Sardina
foto: Jiri Hera / Panthermedia / Profimedia

“Lično najviše volim da izgnječim viljuškom i jednostavno ubacim u salatu”, rekla je Kording za „Mind Body Green“.

Bonus video:

01:17:04

USIJANJE 13.05.2025

(Espreso/najžena/M.S.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.