Foto: Albert Gonzlez / Alamy / Alamy / Profimedia

poslastica

Kremasta poslastica gotova za 10 minuta: Uspeva svima, a svaki zalogaj pravo je uživanje

Piškote su savršena zamena za klasičnu koru kada vam treba domaći slatkiš, a uz ovaj božanstveni fil ukus će biti prava poslastičarska magija!

Objavljeno: 23.05.2025. 22:32h

Kolači i torte od piškota pravi su hit u toplim mesecima, odnosno tokom proleća i leta, jer ne moramo da uključujemo rernu za pečenje kore, a one se odlično uklapaju i uz čokoladne i uz voćne filove.

Danas vam predstavljamo laganu tortu s filom od slatke pavlake i sira, a u pitanju je fenomenalan dezert s ukusom kafe.

Sastojci:

  • 350 g piškota
  • 200 ml slatke pavlake
  • 500 g maskarpone sira (ili nekog drugog krem sira)
  • 1 šolja jake kafe + još za umakanje piškota
  • kakao

Priprema

  1. Umutite slatku pavlaku dok ne dobijete gust šlag.
  2. Potom maskarpone siru dodajte jednu šolju kuvane kafe mutite dok se ne sjedini, pa u to ubacite šlag i mutite kratko mikserom. Stavite u frižider nakratko.
  3. U manji kalup za torte ređajte vertikalno, uz ivice kalupa, poređajte piškote prethodno umočene u kafu, a potom i poređajte i po dnu kalupa kako biste dobili koru.
  4. Namažite po potrebi, gde je ostalo suvkasto, četkicom malo kafe, pa sipajte dve trećine pripremljenog fila, lepo rasporedite i poravnajte špatulom.
  5. Zatim poređajte još jedan sloj piškota umočenih u kafu i to namažite ostatkom fila.
  6. Pospite kakao prahom i ukrasite po želji, a sjajna ideja su zrna kafe kao dekoracija.

Bonus video:

(Espreso/Kurir/T.S.R./prenosi:B.S.)