Foto: Printscreen/youtube/Greek Cuisine

PREUKUSNO!

Grkinje samo ovako prave slatku pitu: Naše domaćice ne znaju za originalni recept - osvežavajuće, a prelako!

Grčka portokalopita miriše na leto i pomorandže

Objavljeno: 29.04.2025. 23:45h

Mirisna grčka pita ima tvrde korice, a mekana je i sočna iznutra. Dominira slatko-kiseli ukus pomorandže, pa je veoma osvežavajuća.

Ovo je originalni recept:

Sastojci:

  • 1 pakovanje kora za pitu
  • 2 velike pomorandže (korica i sok)
  • 4 veća jaja
  • 2 kesice vanilinog šećera
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 200 g šećera
  • 300 g grčkog jogurta (kiselog mleka)
  • 200 ml suncokretovog ulja

Sastojci za sirup:

  • 200 g šećera
  • 1,5 šolja vode
  • 1 štapić cimeta

Priprema:

Raširite listove kore na stolu i ostavite ih oko dva sata da se osuše.

Zagrejte rernu na 180°C. Isecite listove kore na srednje trake ili ih jednostavno iscepkajte na manje komade. Izrendajte na sitno koru od pomorandže.

Bonus video:

(Espreso/ Krstarica/ Prenela: T.M.)