Poslastica, Foto: Andrej Safaric / Alamy / Alamy / Profimedia
uživajte u ukusu
Iz turske kuhinje stiže poslastica za ljubitelje čokolade i kokosa: Ko jednom spremi ovaj kolač poželeće ponovo
Ako volite lagane slatkiše intenzivnog ukusa, ovaj mali dragulj koji nam stiže sa Istoka je nešto što ne sme da se zaobiđe.
Objavljeno: 13.03.2025. 18:54h
Bojana Savić
Iz orijentalne kuhinje stiže nam mnogo fenomenalnih recepata, ako biste da izbegnete pečenje kore u rerni i klasične kolače s korama za pitu, obavezno probajte popularni paša lokum, slatkiš poznat još i kao sultanova sarma.
Ovaj neodoljivi dezert priprema se u šerpi, nakon čega se prelijte u pleh i sačekate da se stegne. Zatim ga filujete šlagom, umotate kao sarmu – i imate neodljivu i savršeno kremastu poslasticu!
Posebno je popularna među ljubiteljima mešavine ukusa čokolade i kokosa, a pravi se brzo i jednostavno.
Sastojci:
- 150 g kokosa
- 1 l mleka
- 150 g šećera
- 150 g brašna
- 50 g kakao praha
- prstohvat soli
- 2 kašičice ekstrakta vanile
- 60 g maslaca
- 40 g crne čokolade ili mlečne čokolade
- 300 ml slatke pavlake
- 2 kašike šećera u prahu
Priprema
- Podmažite pleh i pospite dno kokosovim brašnom, pa protresite da se ravnomerno rasporedi.
- Stavite mleko (malo odvojte sa strane) da se kuva sa šećerom.
- U međuvremenu prosejte brašno, kakao prah i so, pa nalijte deo mleka i promešajte.
- Potom to dodajte u prokuvano mleko sa šećerom i mešajte dok se ne sjedini i ne zgusne.
- Ubacite topljenu čokoladu, maslac koji je odstojao na sobnoj temperaturi i aromu vanile, pa dobro promešajte.
- Izlijte smesu preko kokosa u plehu, špatulom poravnajte, pa prekrijte providnom folijom.
- Umutite slatku pavlaku za šlag, pa joj dodajte i šećer u prahu i to namažite preko smese u plehu. Ostavite da se stegne u frižideru.
- Secite da šire pravougaonike, pa pažljivo, uz pomoć špatule, umotavajte kao sarmicu.
Bonus video:
(Espreso/Glossy/T.S.R./prenela:B.S.)