Foto: Printscreen/Youutube/ Moja mala kuhinja

POKUŠAJTE

Vekovima je prave na isti način: Posna sarma po receptu monaha sa Hilandara idealan je izbor za dane posta

Recepti iz ovog manastira su poznati po svom jedinstvenom ukusu i često oduševe sve koji ih probaju

Objavljeno: 12.03.2025. 17:59h

Zima je nezamisliva bez sarme koja je jedno od najpopularnijih jela i često se nalazi na trpezama tokom raznih proslava, a šta ako je napravite po receptu monaha sa Hilandara?

Recepti iz ovog manastira su poznati po svom jedinstvenom ukusu i često oduševe sve koji ih probaju. Svi se slažu u tome da imaju poseban šarm. Ovaj put, otkrivamo vam kako monasi sa Svetog Atosa spremaju svoju sarmu. Priprema nije previše komplikovana, ali njen miris je toliko intenzivan da ostaje u sećanju, prenosi informer.rs.

Sastojci:

2 praziluka

2 glavice crnog luka

1 šargarepa

100 gr pirinča

350-400 gr mlevenih oraha

100 gr dimljene ribe (losos)

12-15 listova kiselog kupusa

Priprema:

U smesu dodati so, ulje, suvi začin, crvena mlevena paprika, biber, beli luk u granulama, peršun, čili začin pa promešati.

Priprema je jednostavna. Na ulju propržite praziluk, crni luk i šargarepu. U povrće dodajte oprani pirinač, a zatim dodajte mlevene orahe. Nakon toga dodaje dimljenu ribu. Dodajte i začine i promešajte. Umotajte sarmu, slažite u šerpu pa stavite u rernu.

Kuvati u rerni na 200 stepeni oko sat vremena.

(Espreso/Krstarica/)