Čokoladna poslastica, Foto: Tim Hill / Alamy / Profimedia

slatkiši

Kokos i čokolada mnogima je neodoljiva kombinacija: Za ovu poslasticu potrebna su samo 4 sastojka, topi se u ustima

Osim što vam nije potrebno mnogo sastojaka, ova torta je odličan izbor za dane posta.

Objavljeno: 05.03.2025. 18:55h

Čokoladni sirovi tart možete iseći na kriške kao tortu ili na kocke i služiti kao sitne kolače, piše Lepa i srećna.

Sastojci

Za koru:

  • 200 gr urmi
  • 250 gr kokosovog brašna

Za krem:

  • 400 ml kokosovog mleka
  • 200 gr crne čokolade

Priprema:

  1. Konzervu punomasnog kokosovog mleka ostavite u frižideru najmanje 8 sati da bi se odvojile tečnost i masnoća.
  2. Očistite urme od koštica i prelijte ih vrelom vodom. Kad omekšaju, posle desetak minuta, ocedite ih.
  3. Izmiksajte ih u blenderu pa dodajte kokosovo brašno i mešajte.
  4. Na kraju, mesite rukom dodajući brašno dok ne dobijete testo željene gustine (možda ćete potrošiti malo više ili malo manje kokosovog brašna).
  5. Formirajte koru na dnu kalupa za tortu u koju ste postavili pek papir. Unaokolo postavite prsten od pek papira.
  6. Stavite kalup sa korom u frižider na barem pola sata, a može i duže.
  7. Konzervu sa kokosovim mlekom otvorite pažljivo da se ne mešaju masnoća i tečnost i odvojte samo masnoću.
  8. Zagrejte je na pari (u posudi iznad šerpe sa ključalom vodom). Čokoladu izlomite na kockice pa spustite u kokosovu masnoću i sve zajedno otopite i izmešajte da se masa ujednači.
  9. Ostavite da se prohladi pa sipajte u kalup sa korom. Rashladite malo pa pospite kokosovim brašnom za dekoraciju.
  10. Ostavite da se hladi nekoliko sati pre nego što je poslužite.

Napomena: vodu u kojoj ste potapali urme iskoristite za kompot, a od kokosovog mleka možete da napravite smuti.

Bonus video:

(Espreso/Lepa i srećna/Glossy/prenela:B.S.)