Crni luk, Foto: stefano carnevali / Panthermedia / Profimedia

OPREZ

Ako vam crni luk izgleda ovako, odmah ga bacite! Jako je opasan, simptomi...

Luk može dugo da stoji i vrlo je izdržljiva biljka. Najbolje je čuvati ga na suvom i osvetljenom mestu

Objavljeno: 03.03.2025. 11:58h

Crni luk je jedna od glavnih namirnica koje dodajemo slanim jelima. Međutim, ako je u ovom stanju nikako ga ne smete jesti.

Može nam biti žao da bacamo hranu i, prema starijima, to ne valja raditi. Ipak, ta opcija je neuporedivo bolja od konzumiranja pokvarenih sastojaka.

Luk može dugo da stoji i vrlo je izdržljiva biljka. Najbolje je čuvati ga na suvom i osvetljenom mestu.

Živeli smo u zabludi, skoro svi radimo ovo jako pogrešno: Evo kako se jedino pravilno čisti crni luk (VIDEO)

foto: Profimedia

Često proklija, ali to nije štetno. Deo je prirodnog ciklusa biljke, a prisutno je još kod krompira i belog luka. Klijanje se pojavljuje kada se stvore uslovi za rast i ne mora biti u vezi sa sađenjem u zemlji.

Crni luk treba izbeći kada je mekan. To je pokazatelj da je truo i, ako se konzumira, može izazvati ozbiljne zdravstvene probleme. Budite pažljivi pri odabiru jer ponekad ni prodavci ne primete ovaj simptom.

foto: Printscreen

Bonus video:

(Espreso)