Foto: Mitchel Hutchinson / Alamy / Alamy / Profimedia

slatkiši

Najlepši jugoslovenski kolač: Ovo smo nekada obožavali svi, a sa ovim receptom nema greške

Danas gotovo zaboravljen, krempita, je nekada bila slatkiš koji je nestajao sa tanjira za tili čas

Objavljeno: 23.02.2025. 19:16h > 20:09h

U moru modernih recepata oni dobri, stari gotovo da se se potpuno izgubili oni stari kolači koji su bili jednostavni za pripremu, ne mnogo skupi i veoma ukusni.

Ukoliko i vi želite da uživate u ovim savršenom dezertu isprobajete ovaj recept sačuvan od zaborava i uživajte.

Domaća krempita

Sastojci za koru:

  • 500 g lisnatog testa (možete ga i napraviti)

Za kremu:

  • 1 l mleka
  • 6 jaja
  • 200 g šećera
  • 2 kesice vanilin šećera
  • 100 g gustina (ili 80 g brašna)
  • 50 g putera

Za dekoraciju:

  • Šećer u prahu

Priprema kore:

Razviti lisnato testo na pobrašnjenoj površini i podeliti na dva jednaka dela.

Peći svaku koru posebno u prethodno zagrejanoj rerni na 200°C oko 10-15 minuta, dok ne porumeni. Kada se kore ohlade, jednu ostaviti celu za dno, a drugu iseći na kocke za lakše sečenje krempite kasnije.

Priprema fila:

Odvojiti belanca od žumanaca. U šerpi zagrejati 800 ml mleka sa vanilin šećerom. U preostalih 200 ml mleka umutiti žumanca, šećer i gustin.

Kada mleko provri, sipati smesu sa žumancima i neprestano mešati dok se ne zgusne. Skloniti sa vatre, dodati puter i promešati da se otopi.

Umutiti belanca u čvrst sneg i polako ih dodavati u topao fil uz lagano mešanje.

Vruć fil sipati preko donje kore i ravnomerno rasporediti. Preko fila složiti isečene komade druge kore. Ostaviti krempitu da se dobro ohladi u frižideru nekoliko sati. Pre služenja posuti šećerom u prahu.

Bonus video:

(Espreso/Glossy/Ilić Milica/prenela:B.S.)