slatkiši
Najlepši jugoslovenski kolač: Ovo smo nekada obožavali svi, a sa ovim receptom nema greške
Danas gotovo zaboravljen, krempita, je nekada bila slatkiš koji je nestajao sa tanjira za tili čas
U moru modernih recepata oni dobri, stari gotovo da se se potpuno izgubili oni stari kolači koji su bili jednostavni za pripremu, ne mnogo skupi i veoma ukusni.
Ukoliko i vi želite da uživate u ovim savršenom dezertu isprobajete ovaj recept sačuvan od zaborava i uživajte.
Domaća krempita
Sastojci za koru:
- 500 g lisnatog testa (možete ga i napraviti)
Za kremu:
- 1 l mleka
- 6 jaja
- 200 g šećera
- 2 kesice vanilin šećera
- 100 g gustina (ili 80 g brašna)
- 50 g putera
Za dekoraciju:
- Šećer u prahu
Priprema kore:
Razviti lisnato testo na pobrašnjenoj površini i podeliti na dva jednaka dela.
Peći svaku koru posebno u prethodno zagrejanoj rerni na 200°C oko 10-15 minuta, dok ne porumeni. Kada se kore ohlade, jednu ostaviti celu za dno, a drugu iseći na kocke za lakše sečenje krempite kasnije.
Priprema fila:
Odvojiti belanca od žumanaca. U šerpi zagrejati 800 ml mleka sa vanilin šećerom. U preostalih 200 ml mleka umutiti žumanca, šećer i gustin.
Kada mleko provri, sipati smesu sa žumancima i neprestano mešati dok se ne zgusne. Skloniti sa vatre, dodati puter i promešati da se otopi.
Umutiti belanca u čvrst sneg i polako ih dodavati u topao fil uz lagano mešanje.
Vruć fil sipati preko donje kore i ravnomerno rasporediti. Preko fila složiti isečene komade druge kore. Ostaviti krempitu da se dobro ohladi u frižideru nekoliko sati. Pre služenja posuti šećerom u prahu.
Bonus video:
(Espreso/Glossy/Ilić Milica/prenela:B.S.)