sigurno i vi to radite
90 odsto Srba greši pre kuvanja pasulja
Pasulj je bogat proteinima, vlaknima, vitaminima i mineralima kao što su gvožđe, magnezijum i folna kiselina.
Pasulj je izuzetno zdrava i nutritivno bogata namirnica koja bi trebalo da bude sastavni deo svake uravnotežene ishrane. Međutim, mnogi često prave jednu veliku grešku kada pripremaju pasulj – potapaju ga u vodu pre kuvanja.
Iako se ova praksa čini logičnom i korisnom, zapravo može biti opasna po vaše zdravlje ako se ne uradi ispravno.
Zašto je pasulj zdrav?
Pasulj je bogat proteinima, vlaknima, vitaminima i mineralima kao što su gvožđe, magnezijum i folna kiselina. Redovno konzumiranje pasulja povezana je sa brojnim zdravstvenim prednostima, uključujući:
– snižavanje holesterola i regulisanje krvnog pritiska
– poboljšanje varenja i zdravlja creva
– regulacija nivoa šećera u krvi
– smanjenje rizika od srčanih oboljenja i dijabetesa tipa 2
– održavanje zdrave telesne težine
Zbog svih ovih prednosti, Svetska zdravstvena organizacija preporučuje redovno konzumiranje mahunarki, uključujući pasulj, kao deo zdrave ishrane.
Zašto pasulj ne bi trebalo da se potapa u vodu pre kuvanja?
Iako porapanje pasulja pre kuvanja može da skrati vreme kuvanja i učiniti pasulj mekšim, ova praksa nosi određene rizike ako se ne uradi kako treba.
Fitinska kiselina je prirodno jedinjenje koje se nalazi u mnogim biljnim namirnicama, posebno mahunarkama, integralnim žitaricama i orašastim plodovima. Iako ima neke pozitivne efekte na zdravlje, fitinska kiselina može vezati važne minerale kao što su gvožđe, cink i kalcijum i smanjiti njihovu apsorpciju u telu.
Kada se pasulj potopi u vodu, fitinska kiselina se aktivira i počinje da vezuje minerale. Ako se ta voda u kojoj je bio potopljen pasulj baci, zajedno sa njom se bacaju i vredni minerali. Još gore, ako se pasulj kuva u istoj vodi u kojoj je natopljen, koncentracija fitinske kiseline u gotovom jelu može biti još veća.
Kako se pravilno priprema pasulj?
Umesto klasičnog potapanja, stručnjaci preporučuju sledeći postupak pripreme pasulja.
Pasulj dobro operite pod vodom da biste uklonili sve nečistoće. Stavite pasulj u šerpu i prelijte svežom, hladnom vodom. Voda treba da pokrije pasulj oko pet centimetara. Dodajte prstohvat sode bikarbone u vodu. Soda bikarbona će pomoći u neutralizaciji fitinske kiseline.
Pustite vodu da provri i ostavite da se pasulj kuva dva do tri minuta. Skinite šerpu sa šporeta i ostavite pasulj da odstoji u vodi sat vremena. Posle sat vremena pasulj ocedite i isperite svežom vodom.
Vratite pasulj u šerpu, prelijte svežom vodom i kuvajte do kraja.
Ovaj proces će pomoći neutralizaciji fitinske kiseline bez gubitka vrednih minerala. Takođe će omekšati pasulj i skratiti vreme kuvanja, baš kao i klasično potapanje.
Ostale namirnice bogate fitinskom kiselinom
Važno je napomenuti da pasulj nije jedina hrana bogata fitinskom kiselinom. Ostale namirnice koje sadrže visoke nivoe ovog jedinjenja uključuju:
– cela zrna (pšenica, ovas, raž, ječam)
– orašasti plodovi (bademi, orasi, lešnici)
– seme (susam, lan, suncokret)
– soja i proizvodi od soje
– kukuruz
Kod ovih namirnica treba obratiti pažnju i na pravilnu pripremu kako bi se smanjilo dejstvo fitinske kiseline.
Kako da se oslobodite fitinske kiseline?
Pored gore opisane procedure za pasulj, postoji nekoliko načina da se smanji nivo fitinske kiseline u hrani:
– klijanje – klijanje semena, mahunarki i žitarica značajno smanjuje nivoe fitinske kiseline.
– fermentacija – procesi poput kiseljenja i fermentacije pomažu u razgradnji fitinske kiseline.
– kuvanje – dugotrajno kuvanje na visokoj temperaturi može smanjiti nivoe fitinske kiseline.
– dodatak vitamina C – vitamin C pomaže u apsorpciji gvožđa čak i u prisustvu fitinske kiseline.
– uravnotežena ishrana – raznovrsna ishrana bogata vitaminima i mineralima može pomoći u ublažavanju efekata fitinske kiseline.
Iako potapanje pasulja pre kuvanja može izgledati kao korisna praksa, to zapravo može smanjiti nutritivnu vrednost ove zdrave namirnice, piše UCLA Health.
Umesto toga, preporučuje se kratko prokuvavanje pasulja u sodi bikarboni, nakon čega sledi sat odmora u vodi. Ovaj proces će neutralisati fitinsku kiselinu bez gubitka vrednih minerala,prenosi Net.hr.
Bonus video:
(Espreso/Net.hr/J.R)