Recept za kolač turska princeza, Foto: Printscreen Youtube/ Kuvajmo lako

totalno drugačije

Bez šećera, jaja i pečenja, a krem na sve strane: Kolač turska princeza se pravi jako brzo, a ukus je očaravajuć!

Umesto pečene kore ili osnove od keksa, za ovu poslasticu možete upotrebiti nešto čega se retko setite, a sjajan je izbor za pripremu kolača

Objavljeno: 13.02.2025. 14:23h

Jedan od najpopularnijih kolača balkanske kuhinje bez sumnje je lagana i kremasta turska princeza, poslastica koja se priprema i brzo i lako.

Za kolač turska princeza ne treba vam ni previše materijala – tek nekoliko sastojaka, a kora se ne peče. Uz to, on obiluje šlagom, što mu daje kremastu teksturu i kada je dobro ohlađen savršen je izbor za vrele dane avgusta.

Najbolje od svega je što mu se ne dodaje šećer, a uspeva svima!

Sastojci:

1 pakovanje tost-hleba

puter za podmazivanje

200 grama šlag krema

1 čaša mleka

1 čaša lešnika

po jedna šaka suvog grožđa, suvih kajsija i badema

Priprema:

Mleko i šlag dobro umutite, pa ostavite da odstoji u frižideru pola sata.

Mnogo bolja nego proja, a sprema se još brže nego ona: Ova carska pita je puna povrća i broj 1 za probavu!

Potom isecakajte i suvo grožđe, a lešnik i bademe usitnite u blenderu, pa sve to ubacite u ohlađen šlag.

Tostiran hleb izlomite na parčiće (slobodno veće), pa i njega umutite u šlag, promešajte, pa dodajte prethodnu smesu.

Sve prebacite u kalup prethodno premazan puterom, pa poravnajte i stavite u frižider na najmanje 3-4 sata.

Potom izvadite kolač, preklopite kalup tacnom i okrenite tako da kolač prebacite na tacnu.

Potopite kajsije da odstoje u vrućoj vodi 15 minuta, pa ih prosušite papirnim ubrusom i iseckajte što sitnije. Ukrasite kolač kajsijama.

Bonus video:

(Espreso/J.R)