VASINA TORTA, Foto: Printscreen/youtube/Arijevakuhinja

uživajte

Ova torta je vanvremenski klasik bez premca! Teško da ima poznatije od nje, cela Srbija je voli

Nema ko je ne voli, a pravi se sa uživanjem.

Objavljeno: 22.01.2025. 09:12h > 09:17h

Ova Vasina torta je pravi vanvremenski klasik.

Nema ko je ne voli, a pravi se sa uživanjem.

KORA:

jaja6

šećer6 kašika

mleveni orasi6 kašika

brašno2 kašike

pomorandža2

FIL:

Vasina tortafoto: Printscreen/youtube/Arijevakuhinja

žumanca4

šećer4 kašike

mleveni orasi300 g

mleko50 ml

maslac200 g

čokolada za kuvanje5 rebara

pomorandža1

ZA PREMAZIVANJE:

belanca ili 2 kesice šlaga4

Kako pripremiti

Penasto umutite žumanca sa šećerom i postepeno dodajte brašno i mlevene orahe. Odvojeno ulupajte belanca i umešajte ih, kašiku po kašiku, u masu od žumanaca. Sipajte u podmazan i pobrašnjen kalup i pecite 20 minuta na 200 stepeni. Toplu koru zalijte isceđenim sokom od pomorandže.

Za fil prokuvajte mleko sa šećerom i maslacem, pa kada se maslac i šećer otope, dodajte mlevene orahe i kuvajte nekoliko minuta neprekidno mešajući. Sklonite s vatre i ostavite da se prohladi. Odvojeno umutite žumanca, dodajte im istopljenu čokoladu i sok od pomorandže, pa sjedinite s masom od oraha. Filom premažite patišpanj, preko stavite kuvani šam od belanaca ili, ako više volite, šlag.

(Espreso/recepti.žena.blic/prenela PV)