Rižoto, Foto: Printscreen YouTube/Moja mala kuhinja

recept

PIRINAČ KAKAV DO SADA NISTE SPREMALI: Dodajte GRAŠAK I PASULJ i dobićete NAJUKUSNIJI RIŽOTO do sada

Rižoto od graška i pasulja je kremasto i sočno jelo, koje se lako pravi

Objavljeno: 09.03.2024. 15:46h

Ovaj živopisni rižoto od graška i pasulja je kao stvoren za ljubitelje povrća. Izuzetno je kremast, što ga čini odličnim prilogom uz meso ili pečurke. Možda ćete želeti da isprobate i najkremastiji rižoto sa šampinjonima. A evo i kako da napravite rižoto od graška i pasulja!

Sastojci:

Ulje

1 veliki luk, sitno iseckan

4 čena belog luka, sitno narezana

300 g pirinča

200 ml suvog belog vina

1 litar povrtnog bujona, vrućeg

foto: Printscreen/Youtube

300 g smrznutog graška, odmrznutog

3 grančice mente, ubrani listovi

Šaka spanaća

100 g pasulja, svežeg ili smrznutog

Sitno narendana kora 1 limuna, plus isceđeni sok

60 g neslanog putera, isečenog na kockice

30 g parmezana

Recept za rižoto od graška i pasulja

Zagrejte ulje

Za rižoto od graška i pasulja zagrejte malo ulja u velikom tiganju na srednjoj vatri. Dodajte luk i 3 čena belog luka iseckanog na kriške i lagano kuvajte 7 minuta dok ne omekšaju i ne postanu providni. Ubacite pirinač, mešajte nekoliko minuta, a zatim sipajte vino i kuvajte dok se sva tečnost ne upije uz stalno mešanje.

Kuvajte pirinač

Dodajte kutlaču ili dve vrućeg povrtnog bujona i mešajte dok se tečnost ne upije, a zatim dodajte još jednu kutlaču. Ponavljajte postupak dok ne potrošite sav bujon i dok pirinač ne bude savršeno kuvan - mekan. Nemojte žuriti sa ovim procesom i često mešajte - ovo oslobađa skrob u pirinču, dajući vašem rižotu prepoznatljivu kremastu teksturu.

Izblendirajte grašak

Dok kuvate rižoto, 200 g odmrznutog graška stavite u blender sa ostatkom isečenog čena belog luka, nane i spanaća. Umutite u glatki, rastresiti sos, dodajući malo vode po potrebi. Okusite i začinite sa solju i malo limunovog soka. Kada je pirinač skuvan, umešajte sos od graška, preostali grašak, pasulj, limunovu koricu, puter i parmezan i začinite solju i biberom. Pokrijte poklopcem i ostavite da odstoji 5 minuta pre serviranja. Uživajte u rižotu od graška i pasulja!

Bonus video:

(Espreso/Stvar ukusa/Prenosi A.M.)