ukusno
RECEPT ZA TORU BELI SOMOT KOJA SE TOPI: Starinska poslastica koju su NAŠI STARI obožavali, ovo je TAJNA PRIPREME
Torta beli somot se pravi sa belancima što joj daje snežno belu boju, a ima aromu vanile
Torta beli somot ima istu sočnu teksturu i pikantan ukus. Možda ćete želeti da napravite i tortu bela šuma. Dok su mnogi kolači od vanile žute boje, ovaj recept koristi belance i mlaćenicu za blistavo belu boju. evo kako da napravite tortu beli somot!
Sastojci:
60 g neslanog putera, omekšanog
190 g šećera
4 belanca, sobne temperature
1,5 kašičica ekstrakta vanile
280 g brašna
1/2 kašičice sode bikarbone
1,5 kašičica praška za pecivo
1 kašičica soli
180 g mlaćenice, sobne temperature
Glazura:
230 g krem sira, omekšanog
90 g neslanog putera, omekšanog
800 g šećera u prahu
3 kašike mleka
Recept za tortu beli somot
Pripremite kalupe za torte
Za tortu beli smot zagrejte rernu na 180 ° C. Podmažite dva okrugla kalupa za torte maslacem i pospite unutrašnjost brašnom. Kucnite po tiganju da otresete višak. Stavite okrugli komad papira za pečenje u dno svakog kalupa za tortu.
Umutite puter i šećer
Mutite puter 10 minuta dok ne postane bled i paperjast. Umutite belanca, miksirajući na laganoj vatri tri minuta.
Dodajte suve sastojke
U maloj činiji umutite brašno za tortu, sodu bikarbonu, prašak za pecivo i so. Postepeno mešajte suve sastojke u mokre sastojke, naizmenično sa mlaćenicom. Počnite i završite sa mešavinom brašna.
Pecite patišpanje
Ravnomerno podelite testo između dva pripremljena kalupa za torte. Pecite patišpanje 26 do 28 minuta dok čačkalica umetnuta u centar ne izađe čista. Kada su pečeni, izvadite patišpanje iz rerne i ostavite da se ohlade u kalupima 15 minuta pre nego što ih prebacite na rešetku da se ohlade.
Napravite fil i glazuru
U činiji za mešanje umutite puter i krem sir. Postepeno umešajte 2 šolje šećera u prahu i mleko. Postepeno umešajte preostali šećer u prahu dok se glazura ne sjedini. Povećajte brzinu miksera da umutite glazuru dok ne postane glatka. Stavite jedan ohlađeni sloj patišpanja na postolje za torte ili tanjir za torte. Premažite ga glazurom od krem sira, a na vrh stavite drugi sloj patišpanja. Premažite spoljašnjost torte i uživajte u torti beli somot!
Bonus video:
(Espreso/Stvar ukusa/Prenosi A.M.)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!